Ministarstvu ne pada na pamet da puste svu djecu u škole

Sva djeca će se vratiti u škole kada se za to steknu epidemiološki uslovi, a Ministarstvu prosvjete ne pada na pamet da sada to uradi jer bi to bio avanturizam i poigravanje sa njihovim zdravljem.

Iz Ministarstva poručuju da su mjere donijete u najboljem interesu zdravlja djece i da nije moguće prepustiti odlučivanje roditeljima, niti omogućiti bezbjedan povratak u škole za svu djecu.

“Puštiti odjednom 100.000 djece u škole bi za nas svakako bilo lakše i jednostavnije rješenje, ali bi sa druge strane to bio avanturizam i poigravanje sa njihovim zdravljem, što nam ne pada na pamet da uradimo”, kazali su Pobjedi iz Ministarstva prosvjete komentarišući predlog udruženja Roditelji da se omogući svoj djeci čiji se roditelji saglase, da se vrate u klupe.

Udruženje Roditelji obratilo se Ministarstvu prosvjete Crne Gore i Institutu za javno zdravlje, ukazujući im na niz nelogičnosti u preporukama za početak školske godine i pozivajući ih da još jednom razmotre korigovanje nekih mjera. U Udruženju smatraju da je prilikom donošenja mjera trebalo uzeti u obzir mišljenje roditelja, kao i da je trebalo ponuditi više modela koji bi se primjenjivali u zavisnosti od epidemiološke situacije i u skladu sa situacijom u svakoj od opština i škola.

“Naša organizacija je praktično zatrpana pozivima roditelja koji traže da vam se ukaže na određene nelogičnosti i, za njih, problematična rješenja koja će se primjenjivati od 1. oktobra na crnogorske đake. Na osnovu stavova roditelja ali i iskustva zemalja u regionu i šire, predlažemo da razmotrite korekciju smjernica”, navodi se u dopisu koji je upućen ministru Damiru Šehoviću i direktoru IJZCG Bobanu Mugoši.

Glavne izmjene morale bi se odnositi na uvođenje više modela, zavisno od epidemiološke situacije i uslova u pojedinim školama i opštinama.

“Mora postojati scenario koji predviđa da sva djeca idu u školu, do eventualnog pogoršanja epidemiloške situacije odnosno i da stariji đaci imaju mogućnost da nastavu prate iz učionica (onih u školama ili prilagođenim za ove svrhe). Uz razumijevanje problema prostorom u dijelu opština, vjerujemo da postoje načini da se nađu adekvatna rješenja kao što je region uradio, a imaju sličnu problematiku (više smjena, korištenje sala za fizičko, dvorišta, pomoćnih prostora, hodnika, opštinskih prostorija, ustupljenog prostora privatnika). Maske ne bi trebalo da budu obavezne u toku nastave odnosno časova, ako već moraju od ulaza do učionice. Ako je odgovornost na roditeljima, kako se potencira, roditelji mogu da odluče da li će njihovo dijete pratiti nastavu online ili će ići u školu”, navodi se u dopisu Udruženja Roditelji.

Takođe se apeluje na nadležne da za djecu korisnike MOP-a obezbijede maske koje bi nosili do učionica, kao i da škole imaju rezervne maske za djecu koja ih zaborave.

“Svoj djeci, bez obzira na razred, mora se omogući i pristup online nastavi,  jer zbog zdravlja ili nekih sličnih razloga, dio djece neće moći da dolazi u školu.

Ukoliko smatrate da bi na neki način trebalo organizovati izjašnjavanje roditelja i čuti njihove stavove, udruženje Roditelji vam je na raspolaganju”, navodi se u pismu.

Iz Ministarstva prosvjete su povodom predloga Udruženja Roditelji za Pobjedu naveli da su sve odluke donijete u skladu sa pravilima i nalozima medicinske struke.

“U redovnim okolnostima broj učenika po odjeljenju je u prosjeku 30, a u ovoj situaciji jasna preporuka Instituta je da ih bude 15. Upravo je u konsultaciji sa njima i donijeta odluka o tome koji razredi će ići u školu, a koji će pratiti nastavu onlajn”, naveli su iz Ministarstva prosvjete.

Komentarišući prijedlog roditelja da maske ne budu obavezne u toku nastave, pozivajući se na iskustvo iz regiona, iz Ministarstva podsjećaju da nošenje maski nije njihova, već odluka struke.

“Ako nemamo problema da razumijemo svrhu maske u faktički svim ostalim situacijama i prostorima, ne znamo zašto bi bilo nelogično da se nose i u školi, kao zatvorenom prostoru u kome nekoliko sati boravi 15 i više djece. Jasno je naznačeno da maske mogu biti i platnene, pa pošto djeca školskog uzrasta i sad moraju u većini situacija nositi masku, ne vidimo kako ta ista obaveza može izazvati značajno veće troškove. Naravno da, ukoliko dijete zaboravi masku, škola će se adekvatno odnijeti i u toj situaciji, te nema razloga za brigu”, navode iz ovog resora.

Oni smatraju, kako prenosi Pobjeda, da je nedopustivo omogućiti roditeljima da sami odluče da li će njihovo dijete pratiti nastavu onlajn ili će ići u školu.

“Začuđeni smo da bilo ko smatra racionalnim da se odluka o tome da li će dijete ići u školu ili ne ostavi kao fakultativna, za svako dijete ponaosob. Osnovna škola je zakonom obavezna i valjda zdravstvene vlasti i struka imaju primarnu ulogu u procesu otvaranja škola, a ne lične procjene i stavovi”, poručuju iz Ministarstva.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply