Sindikat traži od Ministarstva zdravlja da donesu mjeru za plaćeno odustvo

Unija slobodnih sindikata Crne Gote pozvala je Ministarstvo zdravlja da u što kraćem roku donese naredbu kojom se garantuje pravo na plaćeno odsustvo za roditelje djece do 11 godina starosti.

Generalni sekretar Unije, Srđa Keković pozvao je ministra zdravlja Kenana Hrapovića da u što kraćem roku donese naredbu kojom se garantuje pravo na plaćeno odsustvo za roditelje djece do 11 godina starosti.

Uniji slobodnih sindikata Crne Gore se obraća veliki broj zaposlenih roditelja u vezi sa navedenim problemom, koji nisu u mogućnosti da koriste najavljeno pravo usljed činjenice da nije i zvanično definisano odgovarajućim pravnim propisom. Keković je apelovao na Ministarstvo zdravlja, u što je moguće kraćem roku, donese odgovarajuću Naredbu, odnosno da izvrši dopunu postojeće kojom je, pored ostalog, definisan prekid obrazovno-vaspitnog rada.

Odlukom Ministarstva prosvjete, a na preporuku Instituta za javno zdravlje, početak školske godine i početak rada predškolskih ustanova odložen je za 1. oktobar. Tada je iz Ministarstva prosvjete najavilo da će se primjenjivati se ranije utvrđena mjera o plaćenom odsustvu sa rada jednom od roditelja/staratelja/usvojitelja/hranitelja ili samohranog rodtitelja djeteta koje nije starije od 11 godina.

Uz to, Ministarstvo ekonomije je najavilo da će subvencionisati plaćeno odsustvo za mjesec septembar roditelju koji bude koristio to pravo.

“Međutim, do danas, nije donijeta Naredba kojom se garantuje pravo na plaćeno odsustvo, što u praksi stvara ogroman problem za zaposlene roditelje djece koja nisu starija od 11 godina i dovodi ih u nezavidan položaj, odnosno nemogućnost pomirenja profesionalnih i privatnih obaveza, jer njihovi poslodavci tvrde da nijesu obavezni da im omoguće korišćenje tog prava”, podsjetio je Keković.

Udruženje Roditelji već 15 dana traži od nadležnih da se ova mjera donese, a u utorak je zahtjev proslijeđen i premijeru kako bi naložio njeno usvajanje.

Izvor: Standard

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply