Najveća odgovornost na roditeljima i direktorima

Najveći teret odgovornosti prilikom otvaranja škola imaće bez sumnje roditelji, ali i direktori obrazovnih ustanova. Ta poruka prenijeta je danas iz Ministarstva prosvjete, gdje nadležni smatraju da roditelji moraju naučiti djecu da koriste maske, a direktori škola da organizuju nastavu po pravilima.

Generalna direktorica Direktorata za obrazovanje Arijana Nikolić Vučinić saopštila je u razgovoru za TVCG, da je Ministarstvo prosvjete, po preporukama Instituta za javno zdravlje, organizovalo nastavu na najbolji način kako bi zaštitili zdravlje djece i profesora. Istakla je da će se ovog puta provjera znanja organizovati u školi, kao i da će vrtići biti takođe otvoreni od 1.oktobra.

Ona je ponovila da će djeca od I do VI razreda osnovne ići redovno u školu, kao i učenici prvog razreda srednjih škola, dok će ostali razredi pratiti nastavu online.

“To je jako važno imajući u vidu preporuke Instituta za javno zdravlje, kojima smo se mi vodili kada smo donosili odluku na ovaj način”, navela je ona.

Nikolić Vučinić je saopštila da su smatrali da je prelazak iz osnovne u srednju školu vrlo važan korak, da prvi razredi upoznaju nove profesore i na tome se, dodaje ona, bazirala odluka koji će razredi ići, a koji neće.

“O ovoj odluci su podijeljena mišljenja, ali smo se mi prvenstveno vodili zdravljem djece. Bitno je da sačuvamo zdravlje, a sa druge strane da obezbjedimo djeci da uče. Odmori između časova biće organizovani u okviru učionica”, kazala je ona.

Već u avgustu Ministarsto prosvjete je organizovalo snimanje materijala i od 1. oktobra počeće emitovanje.

“Djeca neće učiti samo na osnovu tog materijala, koji će se emitovati na TV, već će nastavnici kao i prethodnog puta biti u komunikaciji sa djecom, pa će pored plasiranja nastavnog sadržaja djeci, nastavnici morati da prate njihov rad kroz domaće zadatke. Škola će morati da obezbijedi konsultacije sa profesorima za svu djecu. Pismeni zadaci će se ovoga puta organizovati u školi”, navela je ona i dodala da će se u školama sprovoditi sve vrste provjera znanja.

Direktori imaju, smatra ona, dovoljno vremena da organizuju i konsultacije i provjere znanja.

“Velika je odgovornost i na direktorima, ali vjerujem da će uspjeti da odgovore tom izazovu”, navela je.

Ona je istakla da je velika odgovornost i na roditeljima, koji bi trebalo da nauče djecu da nose maske i drže distancu.

“Neka djeca su dovoljno odrasla da shvate značaj svih tih preporuka, a ona manja treba da slušaju roditelje koji će im objasniti sve detalje u vezi sa nošenjem maske. Ako se budu pridržavali mjera, nema opasnosti u tom školskom okruženju”, kazala je Nikolić Vučinić.

Što se tiče djece sa posebnim obrazovnim potrebama, veliki broj njih, preko 70 odsto, je u redovnim školama.

“Očekuje se da će redovno pohađati školu, neće biti razlike, iako je struka upozorila da svi neće moći da nose masku. Imajući u vidu da će distanca biti oko četiri metra to ne bi trebalo da predstavlja epidemiološki rizik,” navela je ona, ističući da u školu neće dolaziti oni koji budu imali bilo kakve simptome.

Podsjetila je da će svi prije dolaska u školu morati da mjere temperaturu.

Vrtići će, kako jer najavila, takođe početi da rade 1. oktobra.

“Vrtići su dobili isto preporuke i ista pravila važe, s tim što vrtići imaju mogućnost da djeca što više borave u dvorištu. Velika je odgovornost na roditeljima,” navela je ona.

Izvor: TVCG

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply