Mladi u Crnoj Gori jedva čekaju da krenu u školu

Mladi u Crnoj Gori, prema istraživanju koje je sproveo UNICEF, željno iščekuju povratak u školske klupe, ali su svjesni rizika od koronavirusa i mogućnosti da se zaraze. Video ankete mladih reportera UNICEF-a ukazuju na to da su mnogi od njih odgovorni kada je riječ o povratku u škole, pa brinu i o tome da li mogu zaraziti i svoje najbliže, posebno one koji nemaju jak imunitet.

“Nedostatak direktnog kontakta sa nastavnicima i vršnjacima je nešto što mi najviše fali kod onlajn učenja”, objašnjava mladi reporter Arsenije Aleksa Mraković.

Mladi reporter Đorđe Ivanović smatra da je nastava na daljinu otežana djeci koja nemaju računar ili pristup internetu, kao i onima koja nemaju roditelje koji mogu da im dodatno pojasne razne stvari.

Sa druge strane, djeca sa hroničnim bolestima i ona sa smetnjama u razvoju u posebnom su riziku od ponovnog otvaranja škola.

“Učenje na daljinu čini se kao jedini način da zaštitimo sebe i naše porodice od koronavirusa”, poručuje mlada reporterka Katarina Nikolić.

“Cilj nam je da se i naš glas čuje na ovu temu, jer ovo se prije svega tiče nas mladih”, objašnjava mlada reporterka Dunja Šestović.

Kako je saopšteno iz UNICEF-a, ankete su sprovedene među učenicima osnovnih i srednjih škola širom Crne Gore, njihovim roditeljima i profesorima, a pitali su ih  šta misle o obrazovanju tokom ove krize, koje su prednosti i mane onlajn obrazovanja, plaše li se mogućnosti da se u školi zaraze koronavirusom, te kako bi trebalo organizovati školu u doba pandemije. Ankete su napravljene, kako su naveli, povodom Međunarodnog dana pismenosti koji se širom svijeta proslavlja 8. septembra, a u skladu sa preporukom UNICEF-a da se odluke o obrazovanju tokom pandemije donose na osnovu redovnih konsultacija sa svim zainteresovanim stranama.

“Do sada se glas mladih najmanje čuo u javnoj debati na ovu temu i zato UNICEF kroz mlade reportere daje doprinos da se u javnosti čuje i glas djece i mladih o svim pitanjima koja ih se tiču. Nastavićemo da podržavamo razne grupe, posebno najugroženije, da učestuju u javnoj debati kako bi se prilikom donošenja odluka vodilo računa o njihovim potrebama. Svi imaju jednaka prava, pa stoga u javnoj debati treba da se čuju poruke svih građana“, ističe Huan Santander, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori.

Ankete koje su sproveli mladi reporteri dostupne su na linkovima:

 1.       Kako organizovati školu u doba pandemije Covid-a-19? https://www.youtube.com/watch?v=JuT9Ol4Styc&feature=youtu.be

2.        Prednosti i mane onlajn učenja https://www.youtube.com/watch?v=N68mSxWLEmM&feature=youtu.be

“UNICEF preporučuje obrazovanje po mjeri djeteta i tokom pandemije. To znači da jedno isto rješenje za sve škole u zemlji nije preporučljivo, već da svaka škola treba da uradi procjenu rizika, kao i da svaka škola treba da bude u stanju da obezbijedi obrazovanje svoj djeci, uključujući i onu koja iz raznih razloga neće pohađati nastavu u školi ako se ona bude organizovala tokom pandemije Covida -19. U tom cilju, neophodno je školama obezbijediti ne samo nove tehnologije, već i obuke iz digitalne pedagogije kako bi mogle da organizuju kvalitetnu onlajn nastavu. Takođe, neophodno je u svakoj školi obezbijediti adekvatnu higijenu i uslove za njihovo bezbjedno ponovno otvaranje. U slučaju da tokom pandemije dođe do zatvaranja neke škole zbog zdravstvenih rizika, preporučuje se da ona odmah pređe na onlajn nastavu za svu djecu i da istovremeno uloži napore da smanji rizike kako bi se škola mogla što prije bezbjedno vratiti na oflajn nastavu”, naveli su u saopštenju UNICEF-a.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply