Mlađi u školi, stariji da uče na daljinu, nastava i u po 6 smjena

Škole u Crnoj Gori pripremaju se za početak nove školske godine u skladu sa smjernicama zdravstvenih institucija, i planiraju da osnovci budu podijeljeni u dvije grupe, pa da mlađi prate nastavu u školi, a stariji uče na daljinu, kako bi radili i srednjoškolci, izuzev učenika prvog razreda.

Nastava ograničena na četiri časa u trajanju od po pola sata uz desetominutni odmor koji će učenici provoditi u učionici, dio je strategije koju su u okviru akcionih planova pripremile školske ustanove u iščekivanju konačnih smjernica Ministarstva.

Sa druge strane izvjesnije je, piše Pobjeda, da će se nastava u srednjim školama dominantno pratiti onlajn, uz mogućnost uvođenja u školske klupe pojedinih razreda, najprije prvog.

Direktorica Osnovne škole ,,Radojica Perović“ Mirjana Bošković navodi da je radni nacrt predvidio da redovnu nastavu u školskim prostorijama pohađaju učenici od prvog do šestog razreda, dok je za ostale planirano učenje na daljinu. Za učenike od učenike od sedmog do devetog razreda, u skladu sa prostornim kapaciteta škola, nastojaće se da bude obezbjeđeno da provjera znanja budeu učionicama.

“Planirano je da učenici od prvog do šestog razreda pohađaju školu u četiri smjene, iako imamo određena pomjeranja za pojedine razrede, pa se i njihove smjene mimoilaze, tako da bih mogla da kažem da ćemo praktično raditi i u šest smjena – od 7.30 pa uveče do poslije 18 časova. Planirano je da učenici prvog, trećeg i četvrtog razreda idu prije podne, a učenici drugog, petog i šestog razreda poslije podne. Učenike ćemo smještati po njih 15, tako da ćemo za svako odjeljenje imati dvije grupe”, pojasnila je Bošković.

Budući da će nastava u školama biti ograničena na po četiri časa, nije mogla da detaljnije kaže na koji način će ovo pitanje biti konkretno uređeno, ističući da smjernice u vezi sa tim čekaju od Ministarstva prosvjete.

Sa druge strane izvjesnije je, piše Pobjeda, da će se nastava u srednjim školama dominantno pratiti onlajn, uz mogućnost uvođenja u školske klupe pojedinih razreda, najprije prvog.

Direktorica Gimnazije “Slobodan Škerović”, Zoja Bojanić Lalović navodi da bi se, ukoliko se odluči da se predavanja i u srednjim školama održavaju redovno, putem onlajn nastave, pratile vještine – likovno, fizičko i muzičko i izborni predmeti, osim onih koji su od značaja za dopunu maturskog standarda.

“Svaka odluka Ministarstva prosvjete biće praćena saradnjom nastavnika i Zavoda za školstvo kako bi napravili dobru kombinaciju redovne i onlajn nastave. Ili bi sve radili onlajn, pa bi u tom slučaju takođe plan i program prilagodili novonastaloj situaciji. Škola je svakako spremna, i u slučaju da sva četiri razreda krenu, mi imamo isplanirane četiri smjene”, kazala je ona.

Direktorice podgoričkih škola potvrdile su – redovna nastava u obimu u kojem se bude izvodila, realizovaće se uz poštovanje svih zdravstvenih preporuka – nošenje maski, poštovanje distance i dezinfekcija prostora.

Svi zaposleni, kao i učenici, biće obavezni da nose maske. Predviđeno je adekvatno rastojanje između učenika, svakodnevno mjerenje temperature učenika i zaposlenih prilikom ulaska u školu. Dozeri sa dezinfekcionim sredstvima će se nalaziti u svakoj učionici, u holovima i toaletima. U toku je nabavka, a škole su već dostavile Ministarstvu prosvjete svoje potrebe, tako da se isporuka očekuje. Biće više dežurstava u holovima i dvorištima da bi svu djecu uspjeli da isprate, najavila je Bošković.

Škole će iskoristiti i sve raspoložive ulaze, a među smjenama biće pravljena i potrebna vremenska distanca kako bi se prostorije kompletno dezinfikovale.

“Kakva god odluka Ministarstva prosvjete bila Gimnazija je spremna. Ukoliko je to povratak učenika ili dijela učenika u učionice napravili bismo podjelu obaveza tehničkog osoblja i ostalih zaposlenih, otvorili tri ulaza kako bismo obezbijedili siguran ulazak učenika. Imaćemo dovoljan broj učionica, sredstava za higijenu, maske za zaposlene … Ukoliko se, pak, budu odlučili za onlajn nastavu, za sve učenike ili dio učenika, i tu smo pripremljeni, nabavili smo svoj softver i time obezbijedili sve uslove za valjanu komunikaciju i protok materijala na relaciji nastavnik/učenik”, kazala je Bojanić Lalović.

Ovakav plan izvođenja nastave, koji podrazumijeva naprije dijeljenje odjeljenja i rad u više smjena bio je, tvrde direktorice, veliki izazov za škole koje imaju veliki broj učenika a ograničene prostorne kapacitete.

“Sa prostornim kapacitetima imamo problema, već smo bili planirali i da normalnu školsku godinu počnemo u više smjena jer naša škola broji 1.718 učenika, raspoređenih u 62 odjeljenja, a imamo svega 28 učionica. Upisali smo i devet odjeljenja prvaka, tako da je suvišno reći koliko nam je teško da se smjestimo”, objašnjava Bošković.

Otuda, kako kaže, ima bojazni u dijelu raspoređivanja i smještanja učenika od sedmog do devetog razreda, ukoliko bi konačan plan predvidio da i oni jedan dio nastave moraju provesti u školskim klupama. Ipak, dodaje, nastojaće da koliko je u njihovoj moći ispune i takav zahtjev, ukoliko bude neophodan.

Teško im je da organizuju i dio nastave u školskim prostorijama za učenike od sedmog do devetog razreda. Bili bi srećni kada bi imali taj prostor, pa da oni mogu makar jednu sedmicu u toku mjeseca da dođu i da budu ispitani ili da rade testove u školi, ali Bošković nije sigurna u kolikoj mjeri će moći to da ti ispune, jer tokom nastave učenici koji idu u školu ispunjavaju sve školske prostorije osim četiri, a to je malo da se smjeste učenici tri razreda tokom jedne nedjelje.

Bošković ističe da je u trenutnom procesu usaglašavanja nastave i izmijenjenih uslova rada od posebnog značaja što je ,,Zavod za školstvo pripremio neizmijenjene nastavne planove i programe, jednobrazne za sve škole“. Škole oekuju da će u narednih nekoliko dana biti dostavljeni školama.

Škole će raditi po istom planu i programu koji je usklađen i sa televizijskim sadržajima u okviru projekta UčiDoma, čije je snimanje u toku.

“Neće biti velikih odstupanja i svi će imati mogućnost da prate iste nastavne jedinice u isto vrijeme. Ovakav način jednobraznog praćenja nastave uticaće i na bolju saradnju između nastavnika, učenika i uprava škola”, kazala je Bošković.

Kako bi i roditelji bili detaljno obaviješteni o svim izmjenama i predloženim planovima, Bošković najavljuje roditeljske sastanke.

Svima će sugerisati da ukoliko dijete ima povišenu temperaturu ne ide u školu. Ukoliko dijete bude razvilo simptome tokom nastave izdvojić ga u posebnu prostoriju gdje može boraviti do onog momenta kada roditelj dođe po njega.

Školski odmori biće u istoj prostoriji u kojoj je držana nastava, odnosno đaci neće izlaziti u dvorište. Plan koji je napravljen po smjenama predviđa da nema kabinetske nastave. Djeca će sve vrijeme koje su u školi boraviti u jednoj učionici.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply