Za produženi boravak koristiće slobodne učionice

Foto: PG biro

Još nije poznato da li će u osnovnim školama u Crnoj Gori od 1. oktobra biti otvoreni produženi boravci, predviđeni za čuvanje prvaka prije i nakon časova. Ta odluka će zavisiti od instrukcija Ministarstva prosvjete, odnosno preporuka koje im je dostavio Institut za javno zdravlje Crne Gore. Imajući u vidu da su u školama i do sada kuburili sa manjkom prostora, organizovanje rada produženih boravaka, uz preporuku da svaki učenik bude sam u četiri kvadratna metra, biće novi veliki izazov.    

Uprave škola čekaju instrukcije iz Ministarstva prosvjete kojih još nema. Kako su najavili u razgovoru za Dan, produženi boravci će biti spremni za početak školske godine, ali se ipak mora čekati stav Ministarstva i preporuke NKT-a. Ukoliko se bude morala poštovati distanca, direktori škola planiraju da, ako bude veliko interesovanje, učionice prilagode namjeni čuvanje djece.

„Još ne znamo kako će raditi produženi boravak dok ne dobijemo smjernice od Ministarstva. Ako bude morala da se drži distanca, a bude veliko interesovanje za boravkom, poštovaćemo preporuke NKT-a i učionice prilagoditi za boravak djece. U svakom slučaju roditelji se neće mučiti i bićemo spremni da im pomognemo, jer vidimo da su već sad u velikom problemu“, kazala je Gordana Klikovac, v.d. direktora OŠ „Branko Božović“.

U podgoričkoj OŠ „Oktoih“ ove godine upisano je 225 prvaka, koji će biti raspoređeni u devet odjeljenja. Direktorka ove ustanove Mirjana Radulović izjavila je za Dan da, ukoliko bude falilo prostora, dio učionica će pretvoriti u produženi boravak.

„Što se tiče uslova u produženom boravku oni su dobri. Imamo ogroman broj prvaka koje smo upisali u devet odjeljenja. Odredili smo i početak i smjene, ali ne znamo kakve će biti preporuke. Mi čekamo preporuke nadležnih, a nemamo još nikakvih. Kako će to sve sad da izgleda ne znamo. Sve ćemo uraditi da obezbijedimo početak rada produženog boravka, makar i u ovakvim uslovima kakve najavljuju. S obzirom na to da će nastava biti za đake od prvog do šestog razreda, škola će imati na raspolaganju neke učionice, pa ćemo moći da se prilagodimo. Raspoloženi smo da sve organizujemo i da idemo u susret djeci i roditeljima, ali preporuke moramo sačekati“, rekla je Radulović.

Ona je dodala da produženi boravak OŠ „Oktoih“ ima 67 kvadrata i kapacitet da primi najviše 60 djece.

„Prošle godine imali smo veliko interesovanje i uvijek je bilo puno. Prednost će imati djeca kojoj oba roditelja rade, mada sada su preporuke da jedan roditelj može čuvati dijete“, rekla je Radulović.

Osnovna škola „Pavle Rovinski“ u Podgorici nema produženi boravak. Kako je kazala direktorka Dijana Laković, u toj ustanovi nemaju prostornih mogućnosti da ga otvore.

„ Za sada nemamo prostora za otvaranje produženog boravka. Ukoliko bude u narednom periodu dogradnje škole može se razmišljati o tome, ali za sada ne – navela je Laković.

Izvor: Dan

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply