Ministarstvo ekonomije najavilo rješenje problema plaćenog odsustva

Ministarstvo ekonomije Crne Gore
objavilo je danas da će subvencionisati plaćeno odsustvo za septembar
roditeljima djece do 11 godina starosti.

Oni su odlučili da će to urade zbog, kako su naveli na Twitter nalogu, obavještenja Ministarstva prosvjete o odlaganju početka školske godine.

Ministarstvo ekonomije podsjeća da trenutno isplaćuju subvencije avgustovskih zarada roditeljima koji koriste mogućnost plaćenog odsustva za čuvanje djece do 7 godina starosti.

Pravo na plaćeno odsustvo, na osnovu kojeg poslodavci i dobijaju subvencije u visini 50 odsto minimalne bruto zarade za zaposlene, sada važi samo za roditelje djece vtićkog uzrasta. To je pravo donijeto nakon zatvaranja vrtića u Crnoj Gori početkom avgusta, a nakon što je to od NKT-a tražilo udruženje Roditelji.

S obzirom na to da je u Crnoj Gori odložen početak školske godine do 1. oktobra, Ministarstvo prosvjete je najavilo da će tu odluku pratiti i pravo na plaćeno odsustvo i roditelja djece do 11. godina starosti. Ta odluka, međutim nije donošena prethodnih dana zbog čega je udruženje Roditelji više puta tražilo od NKT-a da propiše mjeru na osnovu kojeg bi roditelji mogli da koriste plaćeno odustvo, a time i njihovi poslodavci subvencije države.

Nakon više dana ignorisanja, prva reakcija koje je uslijedila je odluka koju je danas objavilo Ministarstvo ekonomije, dok se NKT ni u toku dvije sjednice koje je održalo posljednjih sedam dana nije bavilo propisivanjem mjera koje se odnose na roidtelje i plaćeno odsustvo.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply