Maske obavezne, po učeniku 4 kvadrata

Učenici svih uzrasta i nastavnici u crnogorskim školama, čiji je početak rada najavljen za 1.oktobar, biće obavezni da nose maske, a preporuka je da jedan učenik bude sam u 4 kvadratna metra, kažu u Institutu za javni zdravlje u kojem očekuju da će u vrtićima biti komplesnije organizovati funkcionisanje.

Za djecu predškolskog uzrasta, iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore predložili su rad u manjim grupama i da po jednom djetetu budu tri kvadratna metra. Ukoliko se neko dijete razboli biće izolovano, a u slučaju pozitivnog testa na koronavirus biće testirana cijela grupa u kojoj je boravilo. To je dio preporuka Instituta za javno zdravlje, koje se odnose na početak rada predškolskih i školskih ustanova, najavljen za 1. oktobar.

Epidemiološkinja u Instititu za javno zdravlje, dr Božidarka Rakočević podsjetila je u razgovoru za Boje jutra TV Vijesti da je Institut dao nadležnim institucijama preporuke o funkcionisanju vrtića, škola kao i fakultetima, te da je na školama da odluče mogu li da se organizuju u skladu sa njima.

“Preporuke za škole su da đaci svih uzrasta, kao i nastavnici nose maske, da se poštuje fizička distanca, predloženo je četiri kvadrata po učeniku. Odjeljenje ne smije biti veće od 15 učenika, ukoliko je veće, onda bi se dijelilo. Neophodno je povećati higijenu prostora, zajedničkih prostorija, edukovati učenike i roditelje o tome koje ih sve mjere očekuju”, rekla je doktorka Rakočević.

Ona je dodala da je takođe dat prijedlog da se skrate časovi i da ih bude maksimalno četiri, da učenici ne napuštaju učionice, već da cijelo vrijeme budu u učionicama, kako ne bi došlo do miješanja djece.

Što se tiče starijih razreda, preporuka je da se organizuje blok nastava.

“Recimo da samo jedan dan imaju samo matematiku kako bi taj nastavnik držao samo te časove”, dodala je Rakočević.

Ona je naglasila da u slučaju da škole ne mogu organizovati te preporuke, data im je mogućnost da odluče da li će praktikovati kombinovanu nastavu djelimično onlajn, a djelimično da đaci dolaze u školu ili da bude kompletno onlajn nastava.

“O tome će škole odlučivati u zavisnosti od svojih mogućnosti i kapaciteta”, istakla je Rakočević.

Što se tiče vrtića, ona je kazala da je situacija složenija zbog uzrasta djece.

“Djeca teško mogu da drže distancu i da nose maske i tu postoji veći rizik od mogućnosti prenosa infekcije. Tu roditelji treba da sami odluče da li će slati djecu u vrtić ili će se odlučiti na neki drugi način brige o djetetu”, rekla je dr Rakočević.

U vrtićima je, prema njenim riječima, predloženo smanjivanje broja djece u grupama, kao i da distanca bude tri kvadratna metra. Roditeljima djece sa autoimunim bolestima je, kako je navela Rakočević, sugerisano da se konsultuju sa ljekarima koji prate njihovu djecu, pa da im oni preporuče šta i kako dalje.

Na pitanje šta će se dešavati ukoliko se kod nekog djeteta tokom časova pojavi neki od simptoma, poput temperature, Rakočević je rekla da u tom slučaju dijete mora biti izolovano u poseban prostor, predviđen za to.

“ Biće obavijesteni roditelji i upućeni u zdravstvenu ustanovu. Nakon toga ćebiti obavljeno epidemiološko istraživanje o daljem riziku. Ako neko dijete bude pozitivno cijela grupa ide u izolaciju”, potvrdila je dr Rakočević.

Ona nije odgovorila na pitanje gledalaca da li nošenje maski u trajanju po tri sata može škoditi djeci, već je samo navela da je nošenje maske najbolja prevencija, koja je dokazana u svijetu.

Izvor: Boje jutra, TV Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply