Kako nakon ljeta vratiti normalan ritam spavanja?

PIŠE: Iva Brčić, mag.soc/phil

Otežano pamćenje informacija, nagle promjene raspoloženja, nasilno ponašanje, problemi sa samokontrolom, kao i loše ocjene u direktnoj su vezi sa kvalitetom sna. Ukoliko imate televizor u dječijoj sobi ili ako mališani koriste mobilni telefon pred spavanje, možda je vrijeme da prekinete sa tom praksom.

Rutina za bolje noćno spavanje djece počinje već ujutro. Bilo bi dobro da dijete preko dana što više vremena boravi na otvorenom i da je fizički aktivno. Boravak na dnevnom svjetlu podstiče lučenje serotonina, koji je važan za proizvodnju melatonina, koji je poput prirodnih tableta za spavanje.

Dnevno spavanje ne smije biti prekasno, a najbolje je  između 12 i 13 sati. Kasnije spavanje preko dana znači da će dijete biti kasnije umorno uveče. Veoma je važno ograničiti hranu koja u sebi sadrži kofein, šećere i boje, jer ona podstiče hiperaktivnost. Isto tako, važno je ograničiti i korišćenje malih ekrana. Naime, tijelu treba čak sat vremena ili čak i duže da se opusti i bude spremno za spavanje nakon gledanja u ekran (što se duže gleda, san se više odgađa).

Oko dva sata prije spavanja treba prigušiti svjetla, pustiti opuštajuće zvukove, umiriti igru, ugasiti televizor i sve druge ekrane. Naime, plavo svjetlo koje emituju uređaji utiču na normalni ritam, odnosno ciklus buđenje – spavanje. Psiholog Michael Breus kaže da kada plavo svjetlo dođe do oka i očnog živca, šalje pinealnoj žljezdi signal da prestane proizvoditi melatonin koji opušta tijelo i uslovljava pospanost. Odnosno, da još nije vrijeme za spavanje, te djeca nisu umorna kada je vrijeme za spavanje. Istraživači sa Harvarda otkrili su da izloženost od 6,5 sati plavom svjetlu koje emituju uređaji odgađa osjećaj pospanosti na čak 3 sata.

Preko dana je blokiranje proizvodnje melatonina potrebno i poželjno. To nam omogućava da se bolje koncentrišemo, bolje razmišljamo, bolje odrađujemo zadatke i izvršavamo obaveze. I u tome učestvuje sunce, jer ono proizvodi više plavog svjetla nego bilo koji uređaj. Međutim, kada je smiraj dana i vrijeme za spavanje, ne blješti iz dnevne sobe ili s telefona, Sunce zalazi i prestaje da emituje plavo svjetlo signalizirajući tijelu da je vrijeme za proizvodnju melatonina i spavanje. Uređaji, međutim prikuju dijete uz ekran i ono se naprosto ne može od njega otrgnuti. Umjesto da je pospano ono je hiperaktivno i nervozno, ali to nisu jedine posljedice.

Djeca koja imaju uređaje u svojoj sobi ili su im izložena prije spavanja, spavaju čak jedan sat kraće. Za sedam dana to je gubitak čak sedam sati sna. Takođe, studija izraelskih naučnika pokazala je da ta djeca imaju mnogo lakši san i češće se bude tokom noći, odnosno nemaju kvalitetan san. Kao rezultat toga, djeca imaju problema kao i odrasli kada su pospani: otežano pamte informacije, imaju teškoće sa razmišljanjem, sklona su naglim promjenama raspoloženja, postaju nasilna, imaju problema sa samokontrolom, imaju poteškoća u rješavanju problema i izvršavanju školskih obaveza. Ako se to nastavi i dalje, kod te djece se mogu razviti i razni zdravstveni problemi poput dijabetesa.

Evo i par savjeta koji će pomoći u smanjenju korištenja malih ekrana prije spavanja i negativnog uticaja na spavanje.

  1. Dogovoriti s djecom porodično pravilo o korištenju malih ekrana.
  2. Otprilike dva sata prije spavanja ugasiti sve elektronske uređaje i TV.
  3. Skloniti televizor iz dječje sobe.
  4. Za djecu kojoj treba kompjuteri za rad, prilagoditi svjetlo na ekranu za noćno korištenje.
  5. Ako je moguće za noćno korištenje upotrijebite lampe koje emituju narančasto/žuto svjetlo umjesto plavog (LED rasvjeta takođe negativno utiče na san jer emituje plavo svjetlo).

Izvor: Roditelji.hr

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply