NKT hitno da donese mjeru o pravu na plaćeno odustvo

Udruženje Roditelji zatražilo je danas od Nacionalnog koorinacionog tijela i Ministarstva prosvjete da hitno donesu mjeru kojom se roditeljima/starteljima djece uzrasta do 11. godina omogućava korištenje prava na plaćeno odustvo jer ne rade vaspitno-obrazovne ustanove.

Udruženje Roditelji je u dopisu apelovalo na predsjednika NKT-a Milutina Simovića i ministra prosvjete Damira Šehovića da uradite sve što je potrebno kako bi Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti osvojilo ovu mjeru.

Podsjećaju daje ova odredba, koja je bila na snazi u toku zabrane rada vaspitno-obrazovnih ustanova u prvom talasu epidemije koronavirusa, najavljena u saopštenju Ministarstva prosvjete od 18. avgusta, kada je i saopšteno da će školska godina biti odložena.

Udruženje Roditelji je prošle sedmice pisalo NKT-u podsjećajući na to da još nije donijeta mjera o plaćenom odsustvu, I ukazujući da su im se već tada roditelji javljali da pitaju kada će stupiti na snagu jer su im poslodavci najavili da im to pravo ne mogu odobriti s obzirom na to da nemaju da se pozovu ni na jedan važeći pravni akt.

Udruženje je od NKT-a tada tražilo i da se za roditelje zaposlene u institucijama/ustanovama koje su izuzete pronađe adekvatno rješenje od 1. septembra, jer se oni suočavaju sa velikim problemima u porodičnoj organizaciji, posebno ukoliko oba roditelja rade u tim institucijama/ustanovama.

“Vjerujemo da nije neophodno da objašnjavamo zbog čega je važno da roditelji u Crnoj Gori imaju ovu vrstu podrške, u toku mjeseca u kojem nema nastave na osnovu odluke NKT-a i Ministarstva prosvjete”, piše u dopisu udruženja Roditelji.

Ovo su važeće mjere NKT-a: http://www.gov.me/naslovna/mjere_i_preporuke/

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply