Zaposliće veći broj asistenata u nastavi

Foto: Ilustacija

 

Konkurs za prijem asistenata u nastavi za djecu sa smetnjama u razvoju odložen je za septembar, zbog pomjeranja početka školske godine za 1.oktobar. Prema informacijama iz nekoliko osnovnih škola, u planu je angažovanje većeg broja asistenata.

Iz Ministarstva prosvjete, kako navodi Pobjeda, nijesu precizirali kada se tačno može očekivati raspisivanje konkursa i hoće li broj asistenata biti veći.

“Broj asistenata je sada takav da prati potrebe i kontinuitet obrazovanja. Samim tim, oni će početi s radom početkom nastavne godine u broju koji sigurno neće biti manji, a odgovaraće potrebama učenika”, rekli su oni, uz napomenu da je prošle godine bilo angažovano oko 300 asistenata.

Direktorica Osnovne škole “Štampar Makarije”, Nataša Vlahović kazala je da planiraju da povećaju broj asistenata za još jednog, a lani su ih imali pet. Pomjerili su raspisivanje konkursa, kako je kazala, zbog toga što je početak školske godine odgođen za 1. oktobar.

“Mora se uraditi sistematizacija. Tražićemo jednog više asistenta zbog broja djece. Najmanje nam treba još jedan. Treba da nam se to odobri”, rekla je ona.

Osnovna škola Sutjeska će imati onoliko asistenata koliko ih je bilo i prošle godine – osam.

“Mislim da će ih toliko biti i ove godine”, rekao je direktor te ustanove Vesko Gagović.

I direktorica Ekonomske škole u Podgorici Dijana Vujačić kazala je da neće povećavati broj asistenata u nastavi.

“Biće taj broj na prošlogodišnjem nivou, kada smo imali dva asistenta. U toku su pripreme za školsku godinu. Vjerovatno ćemo brzo raspisati taj konkurs”, precizirala je ona.

Asistenti u nastavi imaju ugovor na određeno i angažovani su dok traje školska godina. Iz tog razloga ne primaju platu za vrijeme ljetnjeg raspusta ali primanja neće imati ni u septembru, zbog odgađanja školske godine.

Status asistenata u nastavi poboljšan je ranije usvojenim izmjenama Zakona o vaspitanju i obrazovanju djece s posebnim obrazovnim potrebama, jer umjesto ugovora o volonterskom radu dobijaju ugovor o radu na određeno. Njihova plata je, takođe, uvećana, pa iznosi nešto više od 350 eura.

Izvor: Pobjeda

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply