Čarobni napitak za imunitet ne postoji

Svaka pauza u redovnom pohađanju vrtića ili škole može dovesti do razboljevanja djece, a uloga roditelja je da im, kada do toga dođe, omoguće što lakši oporavak. Dodavanje suplemenata nije dovoljno za sticanje jakog imuniteta, iako mnogi roditelji često od toga očekuju previse.

“ Kada su u vrtićima i školama djeca su u kontaktu sa virusima, ali svaki ponovni ulazak u kolektiv nakon pauze predstavlja novi izazov. Čak i djeca koja imaju već ojačan imunitet, moraju nakon povratka bar malo odreagovati na viruse i bakterije”, smatra pedijatrica dr Vjera Janković iz ordinacije “Doktorica Mica”.

Prema njenim riječima, neki roditelji olako shvataju način jačanja imuniteta, pa misle da je dovoljno dati neki suplement i time ćete riješiti problem.

“ Neki roditelji previše očekuju od toga, pa se lako i razočaraju. Nije poenta da damo čarobni lijek djetetu pred odlazak u vrtić, pa da nikakvih problema ne bude. Poenta je da to može da bude samo dodatak našem sveukupnom trudu da dijete pripremimo za ulazak u kolektiv. Imunitet ima mnogo širu definiciju i predstavlja psiho, neuro, endokrino, imunološki sistem. Iz toga je jasno koliko elemenata je potrebno da bi dijete imalo kvalitetan imunitet i da bi moglo da se odbrani od svih mogućih infekcija, pa i bolesti uopšte. Ako dijete raste u zdravoj sredini, srećno je, neurološki zdravo i ima dobar hormonski status, onda će imune ćelije odraditi sve što treba. Ako dijete kvalitetno spava, jede i boravi u prirodi, zadovoljno je, mnogo je boljeg imuniteta nego ono koje nema sve te uslove”, kazala je Janković.

Roditelji često imaju zablude u vezi poboljšanja imuniteta svoje djece, pa pokušavaju da to učine na razne načine.  

“ Prave raznorazne napitke u koje stavljaju sve vrste voća. Sve to je suvišno, jer organizam ne može da iskoristi sve moguće vitamina iz svake voćke koju ste stavili u neki napitak. Mislim da je zdravije da dijete pojede jabuku. Nije poenta da se dijete nikada ne razboli, posebno ako ide u vrtić. Međutim, onda mu treba pomoći da savlada tu infekciju lako. Preporuke u tim situacijama su  mirovanje, zdrav san, što više tečnosti, laganija ishrana i pojačan unos vitamina”, rekla je dr Janković.

U razgovoru za “Boje jutra” TV Vijesti, ona  je ocijenila da roditelji uglavnom poštuju preporučene mjere NKT-a u borbi protiv kovida. Potvrda toga je i činjenica da trenutno nema većih gužvi u privatnim ambulantama.

Jačanje imuniteta

Pedijatrica Janković: Nemojte od više vrsta voća praviti smutije, neka djeca jedu jednu voćku dnevno – dovoljno za jačanje imuniteta!

Gepostet von Boje Jutra TV Vijesti am Dienstag, 1. September 2020

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply