Predlažu da budući nastavnici budu podrška rizičnim grupama učenika i nastavnika

Foto: Ilustracija

NVU Prosvjetna zajednica Crne Gore predložila je Univerzitetu Crne Gore, Ministarstvu prosvjete i fakultetima koji obrazuju nastavnike da studenti, budući nastavnici, budu podrška rizičnim grupama učenika i nastavnika za vrijeme pandemije koronavirusa.

Predlog su, kako navode, uputili 14. avgusta, ali do danas nijesu dobili odgovor ni od jedne od pomenutih institucija.

Oni su se ovim institucijama obratili povodom neizvjesnog i usljed korona virusa otežanog početka nove školske godine, kao udruženje prosvjetnih radnika osnovanog 2017. godine koje, kako kažu, trenutno broji oko 400 zaposlenih u obrazovnom sektoru i ima za cilj unapređenje kvaliteta obrazovanja u zemlji.

“Svjesni smo tekuće krize u sektoru obrazovanja tokom trajanja koronavirusa, naročito postojanja rizičnih grupa među učenicima i nastavnicima, te kao savjesni prosvjetni radnici želimo da damo i svoj doprinos kroz ideje i realizaciju”, kažu oni.

Navode da su razmišljajući naročito o ovoj problematici po pitanju rizičnih grupa, shvatili da posebno velikih kapaciteta ima na fakultetima među studentima, budućim kolegama, i njihovim profesorima.

Podrška studenata bi, kako kažu, bila značajna i učeniku sa posebnim obrazovnim potrebama, socijalno ugroženom učeniku, kao i učeniku sa hroničnim oboljenjima.

“Studenti bi mogli, u dogovoru sa nastavnicima, po potrebi, da sa učenicima rade individualno u domovima ili da budu podrška nastavniku pri radu u učionici, naročito kad su u pitanju brojnija odjeljenja sa nižim uzrastom učenika i kad zbog mjera zaštite od koronavirusa dijeli odjeljenje na dvije grupe. Takođe, velika podrška bi bili i nastavnicima koji imaju hronična oboljenja, kojima treba podrška u korištenju IT tehnologija i pripremi časova, koji predaju velikom broju učenika ili rade u kombinovanim odjeljenjima i sl.”, pojašnjavaju iz Prosvjetne zajednice u obraćanju ovim institucijama.

Zbog svega navedenog, oni smatraju da je neophodno da se što prije pokrene projekat u kojem bi se povezali fakulteti koji obrazuju buduće nastavnike, sa školama kojima je neophodna podrška.

“Smatramo da bi tako obje strane bile u dobitku i da bi sa tom praksom trebalo nastaviti i nakon pandemije koronavirusa”, kažu iz Prosvjetne zajednice.

Da bi se realizovalo sve navedeno, oni navode da je neophodno odobrenje i učešće u realizaciji eminentnih ustanova kao što su Univerzitet CG, Ministarstvo prosvjete i fakulteti koji školuju buduće nastavnike.

Predlažu da Ministarstvo prosvjete i Univerzitet Crne Gore sarađujući nađu mehanizme da motivišu studente, npr. da se njihov rad tretira kao rad asistenta ili da im se učešće u ovom projektu boduje ili evidentira kao vid prakse, volonterski rad i sl, da im se tokom eventualnog boravka u školi omogući besplatna užina ili po potrebi plati prevoz i slično.

“Ovo jeste primarno zdravstvena kriza, ali ona sa sobom vuče ne samo ekonomsku, nego i obrazovnu krizu čije su posljedice dugoročne. Investicije u obrazovanje su jednako hitne kao i u zdravstveni sektor, ako želimo da nam iz škola izlaze ljudi s dovoljno znanja i vještina da unapređuju dalji razvoj zemlje”, zaključili su iz Prosvjetne zajednice.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply