Svi slovenački učenici kreću u školu 1. septembra

Foto: Ilustracijav

U Sloveniji će svi đaci od 1. septembra krenuti na nastavu, uz obvezno pridržavanje higijenskih mjera, a prema B modelu, koji je jedan od ukupno četiri koje je pipremilo Ministarstvo prosvjete.

“Spremni smo da počnemo školsku godinu aktivacijom B modela. To znači da 1. septembra u školu idu svi učenici”, rekla je već slovenačka ministarka obrazovanja, nauke i sporta Simona Kustec.

Slovenija je, naime, razvila četiri modela (s dva podmodela) nastave u narednoj školskoj godini. Odluku o tome koji će se model upotrebljavati donosi Vlada, odnosno ministarka, ali  njena odluka važi za cijelu Sloveniju.

U A modelu učenici se školuju u školi, prema regularno modelu. U B modelu, koji je ministarka odlučila da aktivira, takođe svi učenici idu u školu, ali uz pridržavanje epidemioloških mjera njihovog Nacionalnog instituta za javno zdravlje. Po C modelu u školu bi išli samo učenici nižih razreda dok bi se oni viših školovali na daljinu. D model značio bi da se svi učenici školuju na daljinu.

Ministarka se, uprkos mnogobrojnim kritikama, ipak odlučila za B model.

“Ako se u praksi pokaže da postoje neki problemi, zajedno ćemo ih otvoriti i zajedno riješiti. Kada se pojave problemi, moraju nas voditi osnovna načela međusobnog učešća, pomoći, razumijevanja, strpljivosti i mirnog sistema”, kazala je ministarka.

Kad se primjete simptomi, učenik se izdavaja iz grupe

Škole najprije moraju obavijestiti roditelje i učenike da u školu mogu dolaziti samo zdravi učenici.

Ako nastavnik prepozna da neko od učenika ima simptome i znake koronavirusa ili neke druge bolesti, učenika vodi u poseban prostor i o tome obavještava njegove roditelje koji ga preuzimaju.

Svi prostori škole dnevno se čiste i dezinfikuju.

Nastava se relizuje u matičnim učionicama odjelenja ili napolju. Međutim, može se realizovati i u specijalnim učionicama ili laboratorijima, ali se oni dezinfikuju prije dolaska svake nove grupe.

Imaće i fizičko, a na ručak idu razred po razred

Održavaće se i fizičko, međutim bez miješanja učenika različitih razreda. Prije svake grupe dezinfikovaće se čak i garderoba.

Učenici mogu ići i na izborne predmete, ali škola vodi popis učesnika svake aktivnosti.

Međuobrok se organizuje u učionicama, a na ručak dolaze u određeno vrijeme kako bi se izbjeglo grupisanje velikog broja djece.

Radiće i školske biblioteke, uz pridržavanje higijenskih mjera.

Učenici ne bi trebalo da dijele pribor, a ako baš moraju, onda bi ga trebalo dezinfikovati. Učitelj je obavezan da ih na to upozori.

Bez maski u učionicama

Učenici različitih razreda se međusobno ne miješaju već koriste razmak od 1,5 do 2 metra.

Što se tiče dodatne pomoći, odnosno dopunske nastave, koriste se higijenska uputstva, a odrasla osoba mora koristiti razmak od učenika i nositi masku.

U učionici u kojoj su učenici istog razreda ne nosi se maska. Ako ne koriste razmak od učenika, učitelji tada treba da nose maske. Učitelji, kao i sve druge odrasle osobe, obavezni su da nose maske i u grupnim prostorijama.

Preporučuje se da se roditeljski sastanci izvode na daljinu, telefonski ili internetom, ali je dopušteno da se – uz razmak – realizuju i uživo.

Ovo je dio samo opsežnih uputstava koje je za svaki scenario izradilo Ministarstvo. Uputstva imaju 100 stranica, a mogu se pronaći online.

Izvor: srednja.hr

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply