Nastavnici predlažu da škola počne 10. septembra pod vedrim nebom

Foto: Ilustracija

Udruženje nastavnika društvene grupe predmeta Crne Gore predlaže da školska godina počne najkasnije 10. septembra i da se nastava održava pod vedrim nebom.

Oni predlažu Ministarstvu prosvjete i drugim nadležnim institucijama, roditeljima i učenicima da razmotre da se nastava tokom septembra odvija u vidu „otvorenih učionica”.

“Ovo bi se posebno odnosilo na učenike koji pohađaju nastavu u prvom ciklusu (prvi, drugi i treći razred), što ne znači da se ne bi moglo organizovati i za starije razrede”, navodi se u saopštenju.

Predlažu i da nastavnici razredne nastave imaju slobodu u primjeni nastavnog plana za septembar, koji bi se redukovao i prilagodio situaciji. Socijalizacija djece, druženje sa drugarima, predočavanje djeci kako se čuvati od virusa i drugih sličnih bolesti bio bi isključivi cilj „otvorenih učionica“.

“Da prvaci baš na ovaj način dožive i osjete taj prvi susret sa učiteljicom i školom koju će pohađati”, navodi se u saopštenju.

Za ovakav način izvođenja nastave, vaspitno – obrazovne ustanove trebalo bi da obezbijede i pripreme prostor u krugu škole, klupe, stolice, suncobrane.

“Da boravak djece bude najviše tri školska časa.Da roditelji odlučuju i daju saglasnost na ovakav način održavanja nastave”, kazali su iz Udruženja.

“Otvorene učionice“ održavale bi se u danima kada vremenski uslovi to dozvoljavaju kojih će, kako navode, tokom septembra mjeseca sigurno biti.

Predlažu da se ovaj oblik rada razmotri i za djecu u predškolskim ustanovama čiji bi boravak takođe bio skraćenog oblika.

“Ovakav način rada sigurno se može primijeniti u skoro svim vaspitno-obrazovnim ustanovama (ako ne i u svim), bez obzira da li se one nalaze u gradskom ili seoskom području”, navodi se u saopštenju koje potpisuje predsjednica Udruženja Stanka Vukčević.

IJZ priprema smjernice i preporuke za škole

Veljko Tomić iz Ministarstva prosvjete kazao je u Bojama jutra na TV Vijesti da Institut za javno zdravlje (IJZ) sprema smjernice i preporuke.

On je dodao da bi danas trebalo da izrade uputstvo koje će Ministarstvo proslijediti školama a koje će biti dužne da ispune uslove. „Svaka škola će imati poseban akcioni plan”, rekao je Tomić.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo je 17. avgusta počelo sa pripremom online nastave za prvi klasifikacioni period koja može biti jedan vid porške.

Tomić je naveo da se i dalje traži idealan model.

“Jedna od opcija je bila da dio učenika pohađa nastavu, a jedan da uči online, ili da jedne nedelje uče online a sljedeće fizički posjećuju školu, sve su to razni mogući modeli”, kazao je Tomić.

Izvor: Portal Analitika/Vijesti

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply