Danas smjernice IJZ, narednih dana predstavljanje modela nastave

Foto: Ilustracija

Institut za javno zdravlje Crne Gore danas bi trebalo da dostavi Ministarstvu prosvjete smjernice na osnovu kojih će biti odabran model za održavanje nastave a koji će biti predstavljen narednih dana, kazala je Milica Mićunović iz Ministarstva.

Ona je rekla da u ovom trenutku ne znaju koji će model za održavanje nastave biti izabran kao najbezbjedniji, te da tokom dana očekuju smjernice IJZ za organizaciju nastave u školama.

“Na osnovu suočavanja sa svim izazovima u ovoj situaciji, i na osnovu svih smjernica, narednih dana ćemo izaći sa modelom nastave koji je najbezbjedniji u ovom trenutku za početak školske godine”, rekla je Mićunović.

Pojašnjava da u ovom trenutku imaju snimljen dovoljan broj časova da bi sjutra mogli početi sa online nastavom. Ipak, odluku da ne krenu sa online nastavom donijeli su, kaže svjesno.

“Željeli smo da iskoristimo sve mogućnosti direktnog kontakta na relaciji učenik-profesor. Postoje razredi u kojima je važan taj kontakt, da fizički dolaze u školu. To su prvi razredi, zatim šesti razred gdje učenici prelaze sa razredne na predmetnu nastavu, i prvi razredi srednje škole. Za njih je važan fizički start u školi”, pojasnila je Mićunović.

Kako je kazala, početak školske godine odložen je za 1. oktobar na predlog Instituta za javno zdravlje.

“To je učinjeno zbog neizvjesne epidemiološke situacije i zaštite zdravlja djece. Kad su u pitanju planovi i programi, iz Zavoda za školstvo imamo informaciju da se planovi neće mijenjati, dok će se programi prilagoditi modelu nastave za koji se budemo odlučili, odnosno koji ćemo za nekoliko dana predstaviti kao najbezbjedniji za sam početak školske godine”, rekla je Mićunović.

Prema njenim riječima, svo gradivo koje je do sada sadržano ostaće u programima, pa djeca neće izgubiti ništa od gradiva.

Ministarstvo prosvjete, suočeno sa ogromnim brojem činjenica, donijelo je vrlo mudru odluku o odlaganju početka školske godine, pogotovo što idemo u susret potencijalnoj epidemiji gripa koja se generiše u vaspitno-obrazovnim ustanovama i širi se na sve druge, ocijenio je specijalista epidemiolog Instituta za javno zdravlje (IJZ) Dragan Laušević.

Ako se dobro pripremimo, kako je rekao, možda ćemo jednim udarcem moći da kontrolišemo obje epidemije.

“Cijeli svijet strahuje od sudara te dvije epidemije. Ako se pripremimo, postoji velika vjerovatnoća da možemo kontrolisati i jednu i drugu”, rekao je Laušević u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore (TVCG).

Kaže da nigdje u svijetu nema dovoljno vakcina da bi se mogla kontrolisati sama gripa.

On je rekao da se osim o djeci mora voditi računa i o nastavnom i nenastavnom osoblju, članovima porodica kojima će se djeca vraćati iz vrtića, škola i sa fakulteta.

Sve bi to, kaže on, moglo da ima pritisak na zdravstveni sistem.

“Zamislite kad 130.000 djece, đaka i studenata krene u kolektiv kakav to može da bude pritisak za testiranje. Možemo da imamo uticaj i na ekonomiju, jer roditelji sve djece koja su sumnjiva ili inficirana moraju na bolovanja”, rekao je Laušević.

Kad je riječ o epidemiološkoj situaciji, ona je, kaže Laušević, i dalje nestabilna, iako se posljednjih dana polako stabilizuje.

“Međutim, to su još uvijek značajne brojke. Značajno je ugrožen cijeli region. Druga važna stvar je da mi očekujemo još neke efekte sezone. Imamo ohrabrujuće podatke, vidjećemo se kako će se to dešavati, a sva turistička sezona, u svim državama, počev od Grčke, Hrvatske, Francuske, Španije, svuda je došlo do pogoršanja epidemiološke situacije”, rekao je Laušević.

Tu su, navodi on, razna javna okupljanja, dozvoljena i nedozvoljena, koja svoj efekat mogu da generišu tek za dvije do tri nedjelje. “Mi ćemo tek 15. do 20. septembra vidjeti kakav je uticaj”, kaže Laušević.

Septembar je, kaže, mjesec kad imamo porast enterovirusnih infekcija kod male djece, što može za posljedicu imati povećan broj testiranja, zbog sličnosti simptoma sa COVID-om.

Laušević je rekao da su smjernice i preporuke sastavljene, te da će ih Ministarstvo prosvjete sagledati i predstaviti. Svi su, kaže on, dobrodšli da daju sugestije.

“Pošto je planirano da se nastava sprovodi pod maskama, nije nimalo lako raditi pod maskama u mjesecu koji je, u većini naših gradova, veoma topao. Iako smo mi sugerisali skraćenje časova i broj časova, to neće biti lako izvesti”, kazao je Laušević.

On je rekao da nijesu svi ni u regionu krenuli sa otvaranjem škola.

“Sjeverna Makedonija je odgodila, što se tiče Hrvatske, sve je to ‘ako’ epidemiološka situacija dozvoli. Ne bih se iznenadio, ako se nastavi pogoršanje kod njih, da i oni odgode”, istakao je Laušević.

On se nada da će se u septembru, kada prođu neke aktivnosti, mnogo staloženije razmišljati i da će se učiniti sve da epidemiološka situacija bude povoljnija kako bi đaci u škole ušli bezbjedno.

Izvor: RTCG

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply