SZO i UNICEF: Maske su za starije od 11 godina, mlađi samo u nekim situacijama

Djeca starija od 12 godina treba da nose maske, a prema mišljenju Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a oni između šest i 11 godina samo ako su u područjima s intenzivnom stopom prenosa virusa i u posebnim prilikama, poput škola.

U uputstvima koje su zdravstvena agencija Ujedinjenih nacija i agencija za prava djece pripremili vlastima se navodi da bi djeca od 12. godina i više trebalo da nose maske svaki put kada to rade i odrasli, na primjer u gužvama, kao alat borbe protiv bolesti COVID-19.  U Crnoj Gori su maske obavezen stalno i u svim situacijama, i na otvorenom i u zatvorenom.

iz SZO i UNICEF-a objašnjavaju da postoje situacije kad maske mogu “značajno smetati procesu učenja i imati negativan uticaj na važne školske aktivnosti.

Manju djecu ne bi trebalo tjerati da nose maske, pogotovo zato što ih ne mogu sama stavljati i skidati na pravi način, prema uputstvima koja su objavljena u petak veče.

Stručna grupa ove dvije svjetske organizacije saopštila je da bi mališani do pet godina starosti trebalo da budu pod stalnim nadzorom ako bi nosili maske.

“Djecu bi takođe trebalo poslušati u pogledu njihove percepcije i bilo kakvih problema vezanih za nošenje maske”, predlažu stručnjaci.

Prema njihovom mišljenju, transparentni vizir nudi manju zaštitu od tkanine koja pokriva usta i nos.

Informacije prikupljene širom svijeta pokazuju da samo oko jedan do sedam odsto svih slučajeva zaraze koronavirusom su djeca i mladi ispod 18 godina.

Suprotstavljena su istraživanja o tome nose li zaražena djeca manje, više ili jednaku količinu virusa u poređenju s odraslima.

Izvor: HRT/Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply