Roditelji traže da vide djecu u ustanovama socijalne i dječje zaštite

Pojedini roditelji djece sa smetnjama u razvoju, koja su mjesecima zatvorena u ustanovama socijalne i dječje zaštite, apelovali su na nadležne da uz posebne uslove ili negativan test na novi koronavirus, dozvole posjete njihovim najbližima.

Oni tvrde da su djecu mogli da posjete manje od 15 dana od marta i to u periodu kada je Crna Gora bila bez aktivnih slučajeva COVID-19 i apeluju na Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) za zarazne bolesti da uvaže njihove molbe.

Iz NKT-a Vijestima nisu odgovorili u vezi sa tim da li su razmatrali tu opciju i, ukoliko jesu, kada bi posjete mogle da budu dozvoljene.

Majka čiji je devetnaestogodišnji sin, sa dijagnozom autizma, smješten u JU Zavod Komanski most, kazala je da je potpuno saglasna sa odlukom da se štićenici te ustanove zaštite od virusa jer su posebno osjetljiva kategorija ali da je predug period od kada ga porodica nije vidjela.

“Želim da se zahvalim zaposlenima u toj ustanovi koji provode u izolaciji po 15 dana naizmjenično, što smatram da je human gest jer nijesu u kontaktu sa svojom djecom i porodicom, a pri tom obavljaju stresan i zahtjevan posao. Ali želim da kažem u kakvoj vrsti izolacije se nalazi moje dijete, ja kao majka i naša porodica”, istakla je.

Sagovornica je kazala da je adaptacija njenog sina još u toku, i da je neverbalan, ne može pokazati gdje ga nešto boli i ima strah od novih prostora i nepoznatih ljudi:

“Od sredine marta mogli smo posjetiti naše dijete manje od 15 dana u kontinuitetu, što smo i radili svaki drugi dan u tom periodu. Mjeseci su u pitanju. Da li se iko zapita šta on osjeća, da li ima želju da ga dodirne majka, da ga zagrli i šta to njemu znači, da li je humano i da li neko ima pravo da nas ovako dugo razdvoji? Zapita li se ko koliko pati on, a koliko majka, njegov tata, sestra i brat. Zapita li se ko koliki je ovo stres za njega i nas, i da li će naše srce ovo izdržati, da li ćemo psihički stradati on i mi”, poručuje ona.

Apelovala je na NKT da im hitno uz negativan test ili na drugi način dozvole posjete, te da bar pokušaju da zamisle dijete koje je nemoćno i neberbalno, a ne može vidjeti najbliže.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply