Austrija pripremila plan za škole – razrađen koncept semafora

Austrija je usvojila Koncept za uspješan početak škole i rada ustanova brige za djecu, koji je dostupan na zvaničnim stranicama Ministarstva prosvjete, a čiji je cilj, prema riječima ministra, da se “roditelji ne brinu” i da početak školske godine “prođe normalno”.

Razrađen je koncept semafora od četiri boje, od kojih svaka predstavlja različitu epidemiološku situaciju, od zelene koja je najbolja, do crvene koja je najgoraa. Između su još žuta i narančasta, a svaka od ovih situacija sa sobom nosi i konkretne i unaprijed zadate mjere.

U zelenoj situaciji postoji obaveza nošenja maski i pridržavanja higijenskih mjera poput redovnog pranja ruku, kao i držanja distance.

Ministar ističe da bi trebalo izbjegavati druženje djece iz različitih razreda, kako bi svaki za sebe bio posebna epidemiološka situacija, pa se u slučaju zaraze jednog učenika širenje može brzo zaustaviti. Preporučuje se održavanje što većeg dijela nastave napolju kada god je to moguće. Učionice se moraju redovno i često provjetravati, svakih 20 minuta.

Ako dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, onda se po semaforu austrijskog ministarstva ulazi u žutu situaciju, u kojoj je obavezno nošenje maske i napolju. Fizičko vaspotanje se održava van školske sale, u njoj samo uz dodatne mjere zaštite. Moguće je i zatvaranje nekih škola, kao i nastava online.

Sljedeći stepen je narandžasti, a u toj situaciji se zabranjuje dolazak stranih osoba u škole, otkazuju se ekskurzije, nastavno osoblje sastanke održava online, a sve s ciljem da se što više smanji izloženost kontaktima s drugim, potencijalno zaraženim osobama. Uz to, za učenike od 9. razreda moguće je održavati nastavu s manjim grupama učenika. Kada se dođe do crvenog stepena, onda se većinom prelazi na online nastavu.

Testiranje učenika i nastavnika

U austrijskim školama će se raditi testiranje učenika na koronavirus grgljanjem, jer se pokazalo da velikom broju mlađe djece jako smeta uzimanje uzorka iz usta i nosa štapićem. Svake tri sedmice će se tako testirati reprezentativna grupa od 15 hiljada učenika i 1200 prosvjetnih radnika, a s ciljem da se pronađu i asimptomatski nositelji koronavirusa pa se tako u što većoj mjeri spriječi širenje zaraze u školama, kao i da se “prepoznaju pravi razmjeri infekcije.

Pilot-studija je već sprovedena u Beču na više od pet hiljada učenika i nastavnika, a pokazalo se da su uzorci koje se dobiju grgljanjem jednako upotrebljivi kao i oni kada se koriste štapići.

Ministar Fasman je najavio da će vjerovatno “doći do privremenog zatvaranja nekih škola” u slučaju pojave koronavirusa u njima, kao i do “učenja na daljinu”, ali je cilj “izbjeći potpuni lockdown“.

Roditeljima austrijskih školaraca do početka školske godine – koja počinje 7. odnosno 15. septembra, zavisno u kojoj saveznoj pokrajini – biće ponuđena i posebna telefonska linija  na koju mogu nazvati i pitati sve što im nije jasno ili ih dodatno zanima.

Fasman je istakao da su on i njegovi saradnici iskoristili ljeto kako bi razradili novi koncept nastave u pandemiji, poboljšali realizaciju online nastave i “naučili na greškama u toku proljeća”.

Sada je kod online nastave potrebno da se nastavnici međusobno informišu u vezi sa zadacima koje daju učenicima, kako ih ne bi previše opteretili.

Jedino što je u ovom trenutku nepoznato je koliko zaraženih treba da bude za određene boje na semaforu, ali te brojke treba da odredi austrijsko ministarstvo zdravlja, koje je najavilo da će to učiniti do kraja avgusta. Sve ostalo je u vezi sa izvođenjem nastave u doba pandemije u Austriji već poznato i jasno.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply