U Nikšiću od naredne sedmice ponovo moguć UZV pregled kukova beba

U Nikšićkoj bolninici od sledeće sedmice će početi ponovo da se radi ultrazvučni pregled kukova, na koji bebu nije moguće odvesti u tom gradu već neko vrijeme, jer ta usluga ne postoji ni u Domu zdravlja.

Direktor Opšte bolnice Ilija Ašanin saopštio je danas za Onogošt da su kao COVID bolnica morali da se usredsrede na bavljenje liječenjem pacijenata zaraženih koronom, pa su izmjestili značajan dio odjeljenja.

To je dovelo do, kako je rekao, deficita prostora u kojem bi mogao da se radi ultrazvuk kukova beba.

“Prostor koji je bio ranije namijenjen za to je određen za drugu namjenu povezanu sa COVID-om ali od sledeće nedjelje ćemo početi da radimo ultrazvuk kukova beba u radiološkoj službi. Biće svi obaviješteni o terminima, a biće isti kao i ranije – srijedom i petkom”, najavio je Ašanin.

Osoblje Opšte bolnice je već zaduženo da pozove sve one koji je trebalo da odrade ovaj pregled ali nijesu uspjeli.

Udruženju Roditelji prethodnih dana su se javljali roditelji iz te opštine da se žale da ne mogu da odvedu djecu na UZV kukova jer se u bolnici to više ne radi zbog korone, a ni u Domu zdravlja nema te usluge. Kako tvrde, upućeni su na privatne ordinacije, što za njih nije bilo prihvatljivo jer nemaju finansijske mogućnosti da plaćaju uslugu, koja je obezbijedena u sistemu javnog zdravstva.

Udruženje je zato uputilo u četvrtak, 13. avgusta dopis Bolnici ali i Domu zdravlja Nikšić da provjeri kada će početi da rade UZV kukova ali i da pita zašto na primarnom nivou zdravstvene zaštite ta usluga ne postoji jer je uvedena prije nekoliko godina, upravo nakon zahtjeva roditelja.

Kontaktirali smo i Fond zdravstva iz kojeg nam je rečeno da se pacijenti ne smiju upućivati u privatne ustanove, već da je obaveza i bolnice i doma zdravlja da roditeljima daju uput za pregled u najbližu ustanovu u sistemu javnog zdravstva, u ovom slučaju Dom zdravlja Danilovgrad. Fond zdravstva im zatim refundira putne troškove.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply