U Nikšiću na bolničkom liječenju i dječak sa težom kliničkom slikom

U nikšićkoj opštoj bolnici na liječenju je desetogodišnji dječak koji ima komplikovanu obostranu upalu pluća, saopštio je direktor te ustanove, Ilija Ašanin.

Dječak je trenutno stabilnih vitalnih parametara, a Ašanin očekuje da će vrlo brzo biti izliječen. I u beranskoj opštoj bolnici ima djece pozitivne na koronu, odnosno u njoj su smještene osmomjesečna i deseetomjesečna beba ali o njihovom stanju portal Roditelji.me ne može dobiti informacije.

U bolnici u Nikšiću trenutno se liječi 47 COVID pacijenata, od kojih je 41 na infektivnom odjeljenju, dok je dječak na pedijatriji.

“Svi pacijenti koji se prime u Opštu bolnicu su pacijenti sa težom kliničkom slikom. Teža klinička slika jeste obostrana komplikovana upala pluća, izazvana infekcijom korona virusom. Upravo takvu sliku ima i dječak koga smo primili prije dva dana”, kazao je on za Onogošt.

Ašanin ocjenjuje da to štu među pacijentima osobe različitih uzrasta govori da virus nije specifičan, kao što se ranije mislilo, i da niko nije imun kada je u pitanju COVID infekcija. Radi se, kako je dodao, o izuzetno patogenom virusu koji pravi ozbiljne destrukcije plućnog tkiva. Infekcija napravi takve promjene na tkivu pluća, da staje manji dio plućnog tkiva koji može služiti za razmjenu gasova i disanje i upravoto što ugrožava pacijente u nekim situacijama, kazao je Ašanin.

U Crnoj Gori je 159 djece do 9 godina oboljelo od koronavirusa od kada se pojavio, a 245 je mladih od 10 do 19 godina.

– Ovdje je do sada liječeno preko 140 pacijenata. Jedan veliki dio njih je otišao svojim kućama izliječen. Čak smo imali pacijente koji su starosti od 90 godina i od 92 godine, koji su primljeni u izuzetno lošem stanju, ali smo uspjeli svi da se izborimo sa time i da ih vratimo kućama. Nažalost, ima pacijenata koji su u odnosu na njih bili jako mladi. Sedamdeseto i sedamdeset drugo godište, kod koih nismo uspjeli zajednički da pobijedimo stanje koje su imali i posledice koje je prouzrokovao covid – naveo je Ašanin.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply