Evo zato je pupčana vrpca toliko čudesna

Da li ste znali da normalna pupčana vrpca ima tri krvne žile? Dvije arterije i jednu venu. Puno ljudi misli kako je pupčana vrpca samo “cijev” koja prenosi nutrijente njihovoj bebi. Međutim, iz fotografije koju je podijelila dula Kayla Hadfield na svojoj stranici Intricately Woven Birth Services, jasno možemo vidjeti kako je pupčana vrpca puno složenija od toga!

Vena nosi krv bogatu kiseonikom i hranjivim sastojcima do fetusa i dvije arterije, kojima teče krv bogata otpadnim stvarima poput ugljien dioksida kroz posteljicu i u tvoj krvotok kako bi se odbacile.

Pupčana vrpca ulazi u plod preko abdomena, u tački u kojoj će nakon odvajanja nastati pupak. Unutar ploda pupčana vena ide dalje prema jetrenim vratima (porta hepatis), gdje se grana na dva ogranka. Jedan od tih ogranaka se spaja s jetrenim vratima, koja nosi krv u jetru. Drugi ogranak (poznat kao ductus venosus) zaobilazi jetru i uliva se u donju šuplju venu, koja nosi krv prema srcu. Dvije plućne arterije granaju se iz unutrašnje arterije i odlaze s obje strane bešike u pupčanu vrpcu, da bi na kraju otišle u posteljicu.

Nakon porođaja, te vene se same zatvaraju. Arterije se prve zatvore zbog mišića kojima su okružene, a zatim se zatvara pupčana vena kako bi se krv bogata kiseoniko vratila bebi iz posteljice.  Na samom porođaju, posteljica sadrži jednu trećine bebine težine, a odlaganje rezanja pupčane vrpce nekoliko minuta omogućava da se krv preko pupčane vene prenese bebi.

Nakon rođenja djeteta pupčanik nastavlja da pulsira. Vrijeme koje je potrebno da pupčana vrpca prestane da pulsa se individualno razlikuje, a može trajati i više od pet minuta. Neprerezani pupčanik djetetu pruža dodatni kiseonik dok se srce i pluća prilagođavaju promjeni disanja, od onog u vodenom okruženju putem kojeg je dobijalo hranu iz majčina krvotoka, na okruženje u kojem se pluća moraju širiti i početi udisati vazduh.

Izvor: Miss Mama

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply