SZO: Škole otvoriti kada epidemija bude pod kontrolom

Foto: Ilustracija

Stav Svjetske zdravstvene organizacije je da škole treba otvore u trenutku kada širenje epidemije koronavirusa bude pod kontrolom, kazala je šefica kancelarije u Crnoj Gori, Mina Brajović.

“Otvaranje škola biće izazov. To je odluka koju moraju da donesu nacionalne vlasti. Treba uzeti u obzir niz različitih faktora i da se izvrši procjena rizika. Preporuka je da se mora voditi računa od toga kakava je epidemiološka situacija do kakvi su operativni i kapaciteti sistema”, rekla je Brajović gostujući u emisiji Boje jutra na TV Vijesti.

Napominje da sve zemlje treba da imaju u vidu i transmisiju virusa u dječjoj populaciji i da tu transmisiju u školskim ustanovama treba posmatarti iz šire perspektive.

“Djeca moraju da imaju adekvatne uslove. Da redovno peru ruke vodom i sapunom, a znamo da ima slučajeva po školama gdje sanitarni čvorovi nisu u redu“, rekla je Brajović.

Ističe da blokiranje i zatvaranje društva zbog virusa korone nije opcija, a ni izbor, već da se moramo naučiti sa tim da žiivmo.

Komentarišući da li će održavanje izbora u Crnoj Gori mogu uticati na goru epidemiološku situaciju u zemlji, Brajović kaže da će to da bude izazov i da SZO nema eksplicitne preporuke kako zemlje da se pripreme i ponašaju za održavanje izbora.

“U razgovoru sa kolegama iz Hrvatske i Sjeverne Makedonije, ukoliko su izbori sprovedeni na bezbjedan način u principu nema negativnog ili drastičnog efekta na epidemiološku situaciju“, rekla je Brajović.

Ističe da je vakcinacija šansa za sve nas i da je neophodno da bude dostupna u svim zemljama, da se vrši prema potrebama, a ne prema raspoloživim sredstvima.

“Niko nije bezbjedan dok svako nije bezbjedan. Imamo 165 potencijalnih vakcina, 20 vakcina je dobilo status kandidata, a 5,6 su u kliničkom ispitivanju“, naglasila je Brajović.

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply