Hitno pronaći rješenje za obezbjeđivanje besplatnih udžbenika za sve osnovce

Udruženje Roditelji zatražilo je od premijera i Vlade da u najkraćem mogućem roku bude pronađeno rješenje za obezbjeđivanje besplatnih udžbenika za sve razrede osnovne škole, u saradnji sa opštinama izuzev onima u kojima ta vrsta podrške već postoji.

Isti dopis je dostavljen i predsjednicima opština i gradonačelnicima.

“Vjerujemo da ste i te kako svjesni činjenice da narednu školsku godinu većina porodica u našoj zemlji dočekuje sa najvećom neizvjesnošću ikada, a zbog posljedica epidemije koronavirusa. Dodatno je produbljeno siromaštvo i sve veći broj porodica koje ne primaju materijalno obezbjeđenje porodice, i ne nalaze se na evidencijima centara za socijalni rad, nije u mogućnosti da obezbijedi potreban pribor/udžbenike za predstojeću školsku godinu”, piše u dopisu Udruženja.

Udruženju Roditelji se svakodnevno javljaju brojni roditelji sa molbom i zahtjevom da se traži od nadležnih institucija da se obezbijede užbenike za sve osnovce.

Udruženje Roditelji je Markoviću, ali i premijerima prije njega, kao i lokalnim upravama, više puta tražilo da udžbenici u našoj zemlji za sve osnovce budu besplatni u skladu sa Ustavom, ali do sada nijesu naišli na razumijevanje. Neke od opština su, nakon obraćanja, počele da obezbjeđuju ovaj vid podrške, ali samo za dio porodica i razreda, a mali broj njih se opredijelio za sve. U Udruženju vjeruju da činjenica da se jedan dio opština opredijelio za ovakvu vrstu podrške roditeljima i u prethodnom periodu govori  da je ona moguća i ostvariva.

“Aktuelna situacija i mnogobrojni problemi ekonomske prirode koji su zadesili veliki broj porodica u zemlji zbog nedostatka posla i izvora finansija, izuzetno su zakomplikovali sveukupni ambijent. Smatramo da trenutne okolnosti i težak period oporavka koji je pred nama moraju biti najsnažniji mogući motiv da se stvore uslovi za realizaciju ovakvog vida podrške roditeljima osnovaca u svim crnogorskim opštinama. Zbog toga smatramo da bi Vlada, u saradnji sa opštinama morala hitno da pronađe adekvatno rješenje”, poručuju iz Udruženja Roditelji.

Predloženo je da, ukoliko uspostavljanje dogovora sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstava sada bude komplikovano sprovesti, da se razmisli o obezjeđivanju namjenskih vaučera za kupovinu udžbenika.

Vjeruju da će Vlada i premijer uvažiti sve navedeno i imati razumijevanja za ovaj zahtjev kao i da će ovo biti prilika da se otpočne sa praksom podjele besplatnih udžbenika za sve osnovce.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply