Vrtići rade u zemljama regiona osim u Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji

Crna Gora je uz Sjevernu Makedoniju, zemlja regiona koja je odlučila da zatvori javne i privatne predškolske ustanove zbog koronavirusa pa roditelji koji rade nemaju tu mogućnost podrške kao oni u u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Hrvatskoj.

U većini zemalja u okruženju, vrtići su bili zatvoreni neko vrijeme, na početku prvog talasa odnosno od sredine marta, ali su nakon toga otvoreni i rade po posebnom režimu i preporukama.

U Crnoj Gori su vrtići prvi put zatvoreni 16. marta, a zatim ponovo otvoreni 1. juna, ali na kratko. Nacionalno koorinaciono tijelo za zarazne bolesti odlučilo je da im na nivou države ponovo zabrani rad od 7. jula, istovremeno ostavljajući mogućnost objektima u kojima se organizuje rad sa djecom poput igraonica, kreativnih centara… da pružaju slične usluge – čuvanje i ishranu. U Sjevernoj Makedoniji su vrtići prekinuli rad 10. marta, a u toj zemlji jedan od roditelja iz porodica u kojima su djeca vrtićkog uzrasta, ne mora da radi. Slična odredba postoji u Crnoj Gori, ali je ne uspijeva iskoristiti veliki broj roditelja zbog toga jer su na listi izuzetih ustanova/institucija ili zbog činjenice da država njihovom poslodavcima subvencionira samo 50 odsto minimalne bruto zarade za njih.

Većina susjeda, u kojima je broj zaraženih koronom sličan ili manji nego u Crnoj Gori u odnosu na broj stanovnika, ponovo je omogućio rad državnim i privatnim predškolskim ustanovama, a sve su donijele posebne mjere prevencije i postupanja. Dio njih je omogućio povratak samo djeci čija oba roditelja moraju da rade.

Srbija je vrtiće prvi put zatvorila 15. marta, a prekid je trajao do 11. maja. U tom periodu su izradili instrukcije u vezi sa postupanjem i organizacijom rada predškolskih ustanova. Vlada je preporučila da predškolska ustanova u saradnji sa jedinicom lokalne uprave, kao osnivačem, napravi plan otvranja, uvažavajući potrebe porodice i obezbjeđujući zaštitu zdravlja. Tako je predškolskim ustanovama ostavljena mogućnost da same donose odluke o otvaranju i zatvaranju objekata i o povećanju odnosno smanjenju broja djece.

Prema podacima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, u prvoj sedmici otvaranja objekata predškolskih ustanova vratilo se svega oko 35 odsto djece čiji su roditelji iskazali potrebu i dostavili potvrdu poslodavca da su radno angažovani.

U narednom periodu povećavao se broj zahtjeva za povratak upisane djece u vrtiće, a preporuka Ministarstva prosvjete je da ukoliko u ustanovi postoje prostorne, kadrovske i materijalne mogunosti za izlaženje u susret potrebama većeg broja porodica za bezbjedan boravak u vrtićima, mogu da primaju i djecu roditelja koji nijesu u mogućnosti da obezbijede potvrde od poslodavaca da su radno angažovani.

„Za svako dijete treba da postoj potvrda da je zdravo i uredno vakcinisano u skladu sa propisima u oblasti obrazovanja i zdravlja“, objasnila je za portal Roditelji.me Dragica Gavrilović iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.

Valentina Relković Radonjić iz vrtića Moj Prozoričić u Beogradu objašnjava da za dolazak djece ne postoje posebni uslovi, a predškolskim ustanovama su date jasne inatrukcije o postupanju u slučajevima kada se sumnja da su dijete, zaposleni ili roditelj bolesni od COVID-19.

Prema njenim riječima, brojnost grupa je smanjena. Preporučuje se da djeca brave što više u dvorištima, a da roditelji kada ih dovode ne ulaze u objekat i kada ih preuzimaju.

„Važno je naglasiti je da su u vrtiću ista djeca svakog dana koja grade imunitet grupe i imaju svoj imunološki svijet“, dodaje ona.

Roditelji odnosno drugi zakonski zastupnik djeteta obavezan je da najavi povratak djeteta u vrtić najmanje dva dana prije nego ga dovede.

U Republici Srpskoj je većina vrtića prestajala da radi od kada je počela epidemija, ali ne svi. Direktorica JU Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“ iz Foče, Slađana Vladičič kaže da im je, u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje, dozvoljeno da u grupama imaju maksimalno do 15 djece, koja prije ulasku u grupu obavezno peru ruke, a roditelji ih dovode samo do vrata gdje ih preuzima neko od zaposlenih, a kasnije ih i predaju majkama i očevima na isti način. Roditelji dostavljaju pisanu izjavu kojom potvrđuju da dijete i članovi njihove porodice nijesu pod zdravstvenim nadzorom, izolaciji ili karantinu odnosno da kod njih ne postoji sumnja na infekciju COVID-19. Osim toga, moraju da potvrde da su oboje zaposleni i da ne postoji druga mogućnost zbrinjavanja djece kao i da su upoznati sa preporukama.

Vladičić kaže da svi zaposleni i roditelji moraju nositi maske i poštovati distancu pri dolasku i odlasku. Djeci, ali i zaposlenima se mjeri temperatura prije nego uđu u objekat, a ruke se peru više puta u toku dana, na svakih sat. Zaposleni moraju dezinfikovati i mobilne telefone prilikom ulaska u vrtić.

Ulazna vrata se otvaraju na poziv telefonom ili zvonom u toku radnog vremena i dežurstva, a na ulazu su postavljeni dozatori sa sredstvima za dezinfekciju ruku za odrasle.

Zaposlenima u vrtićima je preporučeno da sa djecom što više borave na svježem vazduhu, a zabranjene su im sve posjete nekim događajima poput pozorišta i slično.

„Sve radne površine se čiste alkoholom od 70 odsto nekoliko puta u toku dana, a preporuka je da to bude najmanje 2 puta. Prostorije se provjetravaju više puta najmanje po pola sata, a posteljina se pere dva puta sedmično na temperaturi od 60 do 90 stepeni“, objašnjava Vladičić.

U Sloveniji su vrtići bili zatvoreni od marta do sredine maja, nakon čega su počeli da rade uz posebne mjere njihovog Nacionalnog instituta za javno zdravstvo.

Kako nam je nalazala Nataša Gerkeš iz slovenačkog Ministarstva obrazovanja, nauke i sporta grupe su ograničene na maksimano desetoro i to za vrtićki uzrast, a za jasleni osmoro. Grupe nemaju međusobni kontakt. Roditelji samo ako moraju ulaze u vrtić, kada nose maske i koriste dezinfekciona sredstva za ruke na ulazu. Nose maske ukoliko ulaze u objekat, ali se preporučuje da izbjegavaju i djecu ostavljaju na vratima. Roditelji takođe dostavljaju pisanu izjavu da je njihovo dijete zdravo.

Janja Fortuna iz vrtića Dol objašnjava da se u toj zemji ne poštuju preporuke o najviše 10 djece u grupama, koje inače važe, jer to u paksi nije izvodljivo pošto nemaju toliko prostorija u vtićima.

Maske koriste odrasle osobe, roditelji i zaposleni, a posebno dok razgovaraju međusobno, ali ne i vaspitači dok su sa djecom. Ne preporučuje se korištenje javnog prevoza kada se dolazi u vrtić ni roditeljima ni zaposlenima.

U vrtićima se nalaze samo igračke koje mogu da se peru i dezinfikuju. Djeci se sugeriše da donose svoje igračke i knjige od kuće. Igračke se ne smiju dijeliti među grupama prije nego se očiste.

Kada se boravi napolju, grupe ne smiju da se miješaju niti da budu blizu jedne drugima, što kako kaže Foruna, nije jednostavno izvesti. Starija djeca kada ulaze u vrtić se presvlače i peru ruke.

Dječiji mobilijar koji je dio igrališta vrtića može da se koristi samo ako nije dostupan drugoj djeci iz okoline objekta, a svaki put se nakon korištenja grupa dezinfikuje. Predloženo je da se napravi raspored korištenja igračaka, tako da svaka obrazovna grupa upotrebljava jedan dio mobilijara u toku jednog dana.

Hrvatske javne i predškolske ustanove su dobile zabranu rada od 16. marta koja je trajala do 11. maja. Sada rade normalno, kako kaže vlasnica privatnih vrtića u toj zemlji, Karmen Pavlic. Uslov je da se djeci pri ulasku mjeri tjelesna temperatura koja ne smije biti veća od 37.2.

Hrvatski vrtići nemaju posebna ograničenja o broju djece u grupama za vrijeme korone, ali su inače u toku ljetnjih mjeseci manje brojne. Uz to, postoje normativi koji se poštuju i prema kojima je najveći broj djece po grupama 25 i to onima u kojima su najstarija djeca. U toku ljetnjih mjeseci, tvrdi Pavlic, puno se vremena provodi napolju, osim za vrijeme najvećih vrućina.

Crna Gora trenutno ima 248 aktivnih slučajeva koronavirusa na 100 hiljada stanovnika, Sjeverna Makedonija 176, Bosna i Hercegovina 172, Hrvatska 17 i Slovenija 11. Srbija na 100 hiljada stanovnika ima 51 hospitalizovanu osobu pozitivnu na koronavirus, prema podacima koje je agencija MINA objavila u ponedjeljak, 3. avgusta

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply