Gutereš: Vraćanje đaka u učionice da bude glavni prioritet

Foto: Ilustracija

Kada se lokalni prenos COVID-19 stavi pod kontrolu vraćanje đaka nazad u škole i obrazovne institucije, što je bezbjednije moguće mora biti glavni proritet, rekao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš i dodao da su konsultacije sa roditeljima, starateljima, nastavnicima i mladima od osnovnog značaja.

On je kazao da je pandemija koronavirusa dovela do najvećeg poremećaja obrazovanja u istoriji sa zatvorenim školama u više od 160 zemalja sredinom jula što pogađa preko milijardu đaka.

Pored toga Gutereš je rekao da je najmanje 40 miliona djece širom svijeta propustilo “svoju kritičnu predškolsku godinu”.

Kao posljedica toga on je upozorio da se svijet suočava sa “generacijskom katastrofom koja bi mogla da dovede do gubljenja nezamislivog ljudskog potencijala, podrije decenije napretka i pojača uvrežene nejednakosti”.

“Nalazimo se u odlučujućem trenutku za djecu i mlade ovog svijeta”, rekao je Gutereš u video poruci pri lansiranju UN kampanje “spasimo našu budućnost”.

On je kazao da će odluke koje vlade i partneri sada donose imati trajni uticaj na stotine miliona mladih ljudi i na razvojne izglede zemalja decenijama koje dolaze.

Izvor: Beta

Leave a Reply