Podržimo dojenje, zaštitimo planetu

Dojenje je osim za zdravlje bebe i majke, važno i za očuvanju životne sredine i njen uticaj na klimatske promjene, zbog čega je ovogodišnja Svjetska nedjelja dojenja, koja se obilježava od danas, posvećena ovoj temi uz slogan – Podržimo dojenje za zdraviju planetu.

Način na koji se bebe hrane utiče na očuvanje naše planete. Majčino mlijeko je prirodna, obnovljiva hrana koja štiti životnu sredinu, proizvedena i isporučena bez zagađenja, pakovanja i otpada. Dojenje doprinosi smanjenu emisije ugljen-dioksida. Sa druge strane, proizvodnja i potrošnja adaptiranih mliječnih formula ima negativan uticaj na životnu sredinu odnosno doprinosi iscrpljivanju prirodnih resursa, degradaciji životne sredine i emisiji gasova staklene bašte (ugljen-dioksida, azot-monoksida, metana i drugih) koji izazivaju globalno zagrijavanje i klimatske promjene. Sve navedeno je važno jer očuvanje naše planete utiče na zdravlje naših budućih generacija.

Ciljevi Svjetske nedjelje dojenja 2020. su:

• informisanje o povezanosti između dojenja i životne sredine odnosno klimatskih promjena;
• isticanje dobrobiti dojenja na klimatske promjene i životnu sredinu;
• podsticanje na akcije u cilju poboljšanja zdravlja ljudi za zdraviju planetu;
• angažovanje što većeg broja pojedinaca i organizacija da utiču na promociju i podršku dojenju kako bi imali zdraviju planetu.

Degradaciju životne sredine koja je posljedica zagađivača u vazduhu, vodi ili hrani, prekomjernoj upotrebi oskudnih resursa, prekomjernom otpadu i uništavanju staništa često izaziva ljudska aktivnost. Naši sistemi proizvodnje hrane i obrasci potrošnje značajno doprinose klimatskim promjenama i degradaciji životne sredine. Zato Svjetska zdravstvena organizacija i UNICEF preporučuju:

• rano započinjanje dojenja – prvi podoj trebalo bi da bude u roku od jednog sata od porođaja;
• isključivo dojenje tokom prvih šest mjeseci života;
• kontinuirano dojenje do druge godine života ili duže, uz uvođenje nemliječne dohrane u prvih šest mjeseci života.

Svjetska nedelja dojenja je globalna kampanja koja se obilježava u više od 170 zemalja svijeta, kako bi se povećalo znanje i svijest o značaju i prednostima dojenja i obezbijedila podrška dojenju. Svjetska alijansa za podršku dojenju inicirala je ovu kampanju kako bi se intenzivirale aktivnosti na zaštiti, promociji i podršci dojenju, a svake godine pažnja je usmjerena na različite teme od značaja za dojenje.

Zvanični datum Svjetske nedjelje dojenja na globalnom nivou je od 1. do 7. avgusta, ali se državama, organizacijama i institucijama predlaže da za obilježavanje i aktivnosti povodom Svjetske nedjelje dojenja izaberu najprikladnije datume u njihovim zemljama. Crna Gora je izabrala da Nacionalnu nedjelju dojenja obiljažava od 1. do 7. oktobra.

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply