Traže da se omogući rad vrtića u Crnoj Gori

Foto: Ilustracija

Udruženje privatnih predškolskih ustanova Crne Gore (UPPCG), u saradnji sa Unijom poslodavaca Crne Gore (UPCG), obratilo se Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti (NKT) od kojeg traže da razmotri mogućnost stavljanja van snage odluke kojom je, između ostalih, zabranjen rad privatnim predškolkim ustanovama.

Javne i privatne predškolske ustanove u Crnoj Gori, odlukom NKT-a, ne rade od 7. jula.

Oni navode da je novonastala situacija izazvana COVID-19 krizom, kao i težnjom nadležnih institucija da svojim djelovanjem zaustave širenje epidemije, ozbiljno ugrozila održivost poslovanja privatnih predškolskih ustanova u Crnoj Gori a samim tim i održivost radnih mjesta za više od 300 prosvetnih radnika koje zapošljavaju.

Dodaju da im društvena odgovornost koja je, zbog same prirode djelatnosti kojom se bave, naglašena u njihovom poslovanju, nalaže da ukažu i na činjenicu da je obustava rada privatnih predškolskih ustanova izazvala i niz negativnih efekata koji se odnose na naše najmlađe stanovnike i njihove porodice.

“Kao posljedicu obustave rada PPU, imamo pojavu alternativnih vidova brige o djeci koji nemaju potreban kvalitet i predstavljaju epidemiološki rizik, bilo da govorimo nelojalnoj konkurenciji ili drugim sadržajima namijenjenim animaciji djece koji ne mogu i ne smiju zamijeniti predškolsko obrazovanje i vaspitanje”, navode iz UPPCG u svom saopštenju.

Oni kažu da su svjesni da je izazov očuvanja zdravlja građana prioritet, i pozivaju nadležne organe da, po uzoru na druge zemlje u regionu i šire, nađu najbolje rješenje koje će omogućiti otvaranje privatnih predškolskih ustanova uz poštovanje svih preporuka i mjera Instituta za javno zdravlje, za šta, kako kažu, PPU u Crnoj Gori imaju kapacitete.

Navode da PPU predstavljaju prilagodljiv mali sistem i da je obuhvat broja djece je organizovan u malim grupama. Vrtići po Zakonu Crne Gore nijesu obavezni pa su, kako kažu, oni opciono rješenje svakog roditelja.

“Podsjećamo da smo odgovornost i spremnost da poštujemo propisane mjere pokazali prilikom otvaranja naših ustanova nakon prvog talasa korona virusa 1. juna 2020. u šta su se uvjerile nadležne inspekcije”, zaključuju iz UPPCG.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply