Vaspitači predlažu aktivnosti za djecu u toku ljeta

Foto: Zbirka Ljeto i predškolci

Javne predškolske ustanove u Crnoj Gori pripremile su zbirku aktivnosti Ljeto i predškolci i pozvali roditelje da sa djecom isprobaju ove aktivnosti na moru, planini, selu ili u gradu.

“U trenutku kada ponovo imamo situaciju sa virusom COVID – 19 u toku ljetnjeg perioda došli smo na ideju da razvoj i učenje predškolaca učinimo konstruktivni, zabavnim, zanimljivim na moru, na planini, na selu, ili, pak, u gradu”, kažu oni.

Smatraju veoma važnim, s obzirom na to da je ljetnje doba da se neke vještine utvrde, neke povrate, a da se postignu aktivnostima koje su predložene da odgovaraju dobu godine, kontekstu, ambijentu: more, planina, selo, grad.

Tako je, kako kažu, nastala zbirka aktivnosti Ljeto i predškolci. Zbirka je dostupna na sajtu skolskiportal.edu.me u odjeljku Igraj se doma pod nazivom JPU aktivnosti za ljeto – grad, selo, planina, more.

Neke od aktivnosti su: pravljenje boja od šumskog voća, planinarenje doma, skupljanje ljekovitog bilja, kreativne, zabavne, interaktivne igre na plaži, učenje od mora, rekreacija (npr. kuglanje šišarkama), kretanje kroz grad, kulturološka istraživanja, piknik.

“Sve nose u sebi zajedničko: more, selo, planina, grad mi daju mogućnosti da učim, rastem i razvijam se bezbjedno”, poručuju oni.

Vaspitači ukazuju roditeljima tačno koji materijal, dostupan u kućnim uslovima ili onaj prirodni u okolini, može da se koristi i na koji način da bi se aktivnost osmislila i sprovela sa djetetom. Dodaju da sve aktivnosti, u potpunosti poštuju mjere NKT: ruke, distance, maska.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply