Begić tvdi da je još rano razmišljati o otvaranju vrtića

U ovom trenutku još je rano razmišljati o otvaranju vrtića u Crnoj Gori jer epidemiološka situacija sa koronaviursom ukazuje da nije pravo vrijeme za to, ocijenio je epidemiolog Senad Begić iz Nacionalnog koordinacionog tima za zarazne bolesti.

“Apsolutno smo svjesni značaja predškolskih ustanova i njihove uloge u zdravom i srećnom djetinjstvu i one će biti u fokusu naših prioriteta kada se radi o otvaranju i propisivanju još strožih uslova u odnosu na one koji su bili definisani u maju i aprliu kada su se postepeno otvarale”, kazao je on na konferenciji za novinare.

Na pitanje kako je moguće da su u igraonicama, koje nijesi zatvorene, manji rizici za zdravlje djece nego u vrićima, a uz to su i uslovi nekontrolisani, Begić je ocijenio da to nije tako jer je za njih propisan čitav set mjera.

Uz to, kako je dodao, za razliku od vrtića, u kojima djeca borave u cilju obrazovanja i vaspitanja i čuvanja, igraonice su opcione.

“U Igraonice niko ne mora da ide. Ako roditelj vodi dijete u igraonice mora biti svjesan rizika kojem dijete izlaže dok se druži sa drugom djecom”, rekao je BIć i ukazao i na druge razlike između igraonica i vrtića kao to su broj djece, koje se nalaze na jednom mjesti i njihove interackije.

Begić tvrdi da se oni u Institutu i NKT-u tude da store kontrolisane uslove i razviju dovoljne količine svijesti i samosvijesti da svako treba da bude odgovoran za svoje, zdravlje svoje djece i okoline.

U Crnoj Gori vrtići na osnovu odluke NKT-a ponovo ne rade od jula, od kada jedan dio roditelja, zbog nemogućnosti da iskoristi plaćeno odsustvo ili pravo na boravak sa djecom kod kuće zbog posla, koristi usluge čuvanja djece koje su mnogorbojne igraonice uvele. Tako mogu da biraju da plate po satu čuvanje u posjeku tri eura, kako tvrde roditelji ili da za višesatni boravak u toku dana sa užinom izdvoje mjesečno 50 eura. Slične usluge nude i različiti kreativni centri.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply