Djeci iz kvarta svake večeri besplatno dijele pecivo

Pažnju Barana i medija ovih dana privukao je nesvakidašnji gest vlasnika pekare “Marko” Dragoslava Nikolića, koji svake večeri, od marta, od kada je otvorio pekaru u centru gerada, djeci besplatno dijeli peciva i sve druge proizvode koji toga dana nijesu prodati.

Ispred pekare “Marko” u centru Bara svake večeri oko 21 sat je neuobičajeno vesela atmosfera. Djeca iz cijelog kvarta, nakon nekoliko sati igranja, druženje završavaju kod čika Kaleta, kako svi zovu vlasnika pekare, gdje besplatno dobijaju večeru.

“Mi smo bili iznenađeni. U početku nismo vjerovali da ovdje možemo svako veče besplatno dobiti ukusne krofne, kifle, pice, makovnjaču, burek… Sada nam je to postalo normalno. Ovo je najbolja pekara u gradu i ima najukusnija peciva. Gospodin Kale zove svu djecu iz kvarta da dođu u pekaru, gdje nas on i osoblje ljubazno poslužuju. On želi svima da pomogne. Srećni smo i lijepo se družimo”, ispričala su portalu Bar info razdragana djeca, kojih je i sinoć bilo u velikom broju ispred pekare “Marko”.

Dragoslav Nikolić Kale skromno ističe da roditelji ne bi trebalo da osjećaju nikakvu obavezu, jer, svakako, kaže, u pekari svake večeri ostanu neprodata peciva, a njemu, kako naglašava, radost i osmjesi djece pričinjavaju veliko zadovoljstvo.

“Nadam se da me roditelji neće pogrešno razumjeti. Pekara radi od 7 do 22 sati, i svake večeri ostane hrane. Zašto to ne bih podijelio”, kazao je za Radio Bar i Bar Info Dragoslav Nikolić Kale, koji se zahvalio roditeljima jer su, kako je istakao, veoma dobro vaspitali djecu.

“Djeca su društvena, komunikativna, kulturna. Ovo je postalo zadovoljstvo i za njih i za mene. Dešavalo se da roditelji dolaze, žele da plate, međutim, objasnio sam im zbog čega to radim i da su djeca ‘moja’, poslije 20:00. Prije toga mogu da plate sve što kupe, poslije nikako. Posebno me oduševljava dječja solidarnost. Kada im napravim picu, uvijek me zamole da im podijelim svako parče na ravnopravne djelove. Ne pokazuju sebičnost, naprotiv, žele sve da podijele, što dobro utiče na njihovu ličnost i razvoj”, navodi Nikolić, čija pekara nosi ime njegovog sina Marka.

Miroslavka Lala Bokovac živi u neposrednoj blizini  i za humani gest vlasnika pekare saznala je od svojih unuka.

“Jedne večeri kada sam htjela da im poslužim večeru rekli su mi da nisu gladni i da su već jeli u pekari. Objasnili su mi da svake večeri dobiju pice, burek, razna peciva, što je meni bilo sumnjivo. Narednog dana pošla sam do pekare da platim, ali mi je vlasnik objasno o čemu se radi”, ispričala jeBokovac, koja naglašava da je ovo istinska humanost na djelu.

Oduševljen je posebno u ovom teškom vremenu loše ekonomske situacije. Tim prije, što jedan, kada jedan čovjek odvaja od svog znoja, truda i rada, jedan dio za druge, onda je to velika stvar i veliki gest koji može služiti za primjer.

Dragoslav Nikolić Kale je poručio da će djeca biti njegovi gosti sve dok bude radila pekara.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply