Za plate roditelja čija djeca ne idu u vrtić subvencija samo 50 odsto iznosa

Poslodavci zaposlenih koji koriste pravo na plaćeno odsustvo zbog boravka sa djetetom predškolskog uzrasta, od države koja je zatvorila vrtiće zbog koronavirusa, moći će da dobiju od 1. avgusta subvenciju u iznosu od 50 odsto minimalne bruto zarade.

Ministarstvo počinje u avgustu da primjenjuje treći paket mjera kratkoročne podrške, subvencijom za zarade među kojima su i roditelji/staratelji/hranitelji/usvojitelji ili samohrani roditelji djece predškolskog uzrasta koji su obuhvaćeni mjerom NKT-a donijetom 7. jula.

Plaćeno odsustvo za roditelje djece preškolskog uzrasta

Ovo pravo inače značajan broj roditelja ni ne uspijeva da ostvari jer poslodavci odbijaju da ih omoguće, a jedina adresa im je Inspekcija rada ili tužba sudu na koju se rijetko odlučuju jer to znači više neće ni imati posao do kojeg se u doba korone posebno teško dolazi.

NKT je odlučio da zabrani rad svih predškolski ustanova, koje u toku ljetnjih mjeseci inače rade po sistemu dežurstva, dok je rad igraonica bez ikakvog ograničenja. Udruženje Roditelji od prošle sedmice čeka odgovore nadležnih u Instititu za javno zdravlje i NKT-u da objasne kako je bezbjednije da rade igraonice, a vrtići u kojima svakog dana borave ista djeca, ne mogu. Zatraženo im je i da kažu roditeljima kada se može očekivati da vrtići ponovo počnu da rade, ali ni za to odgovor nije stigao.

Inače, predškolske ustanove u zemljama regiona rade tokom cijelog ljeta, a portal Roditelji.me će narednih dana objavljivati informacije koje je dobio od resornih ministarstava i predškolskih ustanova u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Sloveniji.

NKT je danas ukinulo posebne mjere protiv širenja koronavirusa u opštinama u Sjevernom regionu. Od današnjeg stupanja novih mjera na snagu svi ugostiteljski objekti u Crnoj Gori mogu da rade od 6 do 24 sata. Odluka se odnosi na restorane, kafane, kafeterije, hotelske restorane i slične ugostiteljske objekte kao i na pružanje ugostiteljskih usluga na kupalištima i plažama.

Sve danas donijete mjere primjenjuju se bez vremenskog ograničenja odnosno dok postoji opasnost od širenja zarazne bolesti novog koronavirusa ili do povlačenja ili promjene mjere.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply