Dom zdravlja Podgorica: Nema gužvi kod ginekologa, zna se kad ko dolazi

Ginekološke usluge, koje postoje u svakom objektu Doma zdravlja Podgorica, pružaju se nesmetano ali na samo malo drugačiji način nego prije pojave koronavirusa, nema gužvi i zna se kada ko dolazi na pregled, saopštio je ginekolog Milovan Jovanović.

On je zadovoljan kako sve funkcioniše, a navodi da se broj usluga i trudnica koje im se obraćaju nije ni smanjio ni povećao već da je u toku racionalizacija.

„U početku smo bili u blagom stresu. Sada je drugačije. S ženama imamo komunikaciju, pa i za  usluge koje su zakazane na sekundarnom i tercijarnom nivou, da se ne trpi“, kazao je Jovanović gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore.

Prema njegovim riječima, kada je neka intervencija neophodna, a bez nje bi se pogoršao život to ne bi smjela biti ograda za odlaganje, jer je korona tu.

Komentarišući savjete koji su bili aktuelni u toku prvog talasa koronavirusa da se ne preporučuje da se ostaje u drugom stanju, Jovanović ocjenjuje da se treba slobodo ponašati.

Podsjeća da se o virusu još mnogo toga još ne zna ali da posteljica inače štiti bebu, a trudnicama se uvijek savjetuje da se u prvih 10 do 12 sedmica paze spoljnih uticaja dok se nakon toga sam organizam brani.

Svakako poziva na obazrivost da se ne bi glavni postulati prekršili i da bi se prilagodili novonastaloj situaciji.

„Ne možemo nikome zabraniti da ostane trudan. Što je više trudnoća bilo od pojave virusa, to bolje, korona nas ne može spriječiti“, navodi Jovanović.

Ipak smatra da procedure kao što je vantjelesna oplodnja treba odložiti, na neko dogledno vrijeme.

Ljekari trudnicama savjetuju da kao i inače izbjegavaju veća okupljanja i čekanje u red.

Jovanović ih poziva da strogopoštuju mjere i preporuke koje postoje.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply