Kod djece je teško razlikovati jednu virusnu infekciju od druge

Vrijeme je ljetnjih viroza ali je ove godine situacija drugačija zbog korinavirusa i sličnih simptoma, mada ljekari kažu da se u liječenju ponašaju kao sa svim drugim virusima jer djeca, na svu sreću, imaju blagu kliničku sliku COVID-19.

Neki od simptoma ljetnje viroze su najčešće povišena tjelesna temperatura, upala grla, malaksalost, proliv, povraćanje.

Doktorka Vjera Janković iz Pedijatrijske ordinacije objašnjava da virusa od kojih djeca oboljevaju ima jako puno i nije važno kako se zovu jer je ključna informacija da li je bolesno od virusne ili bakterijske infekcije i treba li prepisati antibiotik.

Ona dodaje da se kod djece inače teško razlikuju virusne infekcije jedna od druge.

“Na žalost, kod djece je teško razlikovati jednu virusnu infekciju od druge. Dok god je dijete dobrog opšteg stanja savjetuje se simptomatska terapija – antipiretik i mirovanje, vitamin i odsta tečnosti. Sve ovo važi i za COVID-19 infekciju tako da je teško razlikovati od drugih viroza”, kazala je ona za portal Roditelji.me.

Janković roditeljima savjetuje da u slučajevima manifestacije simptoma viroza, dijete odvedu kod ljekara ako temperatura traje duže od 3 do 4 dana ili je jako visoka, lošeg je opšteg stanja, povraća, otežano diše i ima ospu.

Roditeljima sugeriše da povedu računa o prevenciji, tj. da ne odlaze sa djecom u zatvorene prostore sa puno ljudi, ali i da često peru ruke.

“Ako primijete bilo kakve simptome i kod sebe i djeteta treba da se izoluju i ne odlaze na mjesta gdje bi virus mogli prenijeti drugima”, kaže pedijatrica.

Osim ruku, ljekari podsjećaju i na dobro pranje voća i povrća prije konzumacije, i izbjegavanje prljave vode u bazenima.

Ukoliko su viroze praćene dijarejom i povraćanjem neophodno je nadokaditi izgubljenu tečnost. Ljekari savjetuju da se djetetu da mala količina vode, kašičicom na po oko pet minuta.

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply