Djeca imaju blažu sliku ili uopšte nemaju simptome

Foto: Ilustracija

Djeca u Crnoj Gori, pozitivna na koronavirus, imaju blažu klinički sliku ili uopšte nemaju simptome što olakšava brigu o njima i zdravstvenih radnika, ali i roditelja, saopštila je danas doktorka Veselinka Lola Đurišić iz Instituta za bolesti djece.

U dječijoj bolnici su trenutno hospitalizovana tri pacijenta, kojima je registrovan koronavirus, i svi su stabilnog opšteg stanja. Ta djeca su uzrasta do devet godina, a među njima je i beba od 10 mjeseci koja nema simptome. Direktor Instituta Saša Radoviće je u petak kazao da je uzrok hospitalizacije svo troje djece bio neki drugi problem – operacija slijepog crijeva, povreda ekstremiteta i hirurška trauma. Postojanje infekcije je utvrđeno u sklopu obrade pacijenata.

I Domu zdravlja Podgorica kažu da nema većeg porasta broja djece koja se javljaju sa simptomima COVID-19 ali da su primijetili neke nove.

“Situacija je takva da sada, osim respiratornih simptoma, povišene temperature, zapušenog nosa i kašlja, imamo i simptome mučnine, sa temperaturom oko 37 do 37.2, uz neke tečne stolice i mučninu, tako da su to kod djece neki novi simptomi koje nijesmo očekivali”, rekla je pedijatrica u Domu zdravlja Podgorica dr Edita Bašović.

Dom zdravlja ima posebnu ambulantu za pacijente sumnjive na COVID-19, a koja se nalazi na Zlatici.

U dječijoj bolnici se svi dijagnostički pregledi koji su bili planirani realizuju, hitne intervencije se odrađuju, nastavlja se liječenje hematološko onkoloških pacijenata, a neki pregledi se odlažu, i to samo oni koji mogu.

„Imamo dobru opremljenu intezivnu njegu, prostorno smo prilagodili prostor pedijatrije. Trijažni punkt radi u punom obimu. Popunjavaju se ankete nakon čega se pacijenti preusmjeravaju. Pregledi se obavljaju regularno“, rekla je Đurišić.

U toj zdravstvenoj ustanovi primjećuju da je značajno manji broj djece koje imaju probleme sa stomačnim tegobama iako je je ljetnji period koji je karakterističan za crijevne infekcije.

Đurišić pretpostavlja da je tome moglo da doprinese to što su mjere lične higijene dobile više na značaju, a veoma su važne u prevenciji crijevnih infekcija.

Doktorka savjetuje roditelje da insistiraju na mjerama lične higijene kod djece jer su zaštita i prevencija zdravlja.

Izvor: Vijesti/RTCG

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply