Kod djece nema teške kliničke slike 

Trend kliničke slike djece oboljele od koronavirusa u drugom talasu se nije promijenio u odnosu na situaciju u martu i aprilu, i ne postoji teška klinička slika u dječijem uzrastu, saopštio je danas direktor Instituta za blolesti djece Kliničkog centra Crne Gore, Saša Radović.

Iz NKT-a je saopšteno i da su se u četvrtak, u COVID porodilištu porodile tri trudnice pozitivne na koronavirus. One su rodile zdrave bebe, čiji su prvi testovi na koronu bili negativni, a danas će uslijediti retestiranje.  Trudnice pozitivne na koronu porađaju se u privatnoj bolnici Codra u Pogorici, koja je namijenjena za planirane porođaje žena koje su zaražene.

Radović je na konferenciji za novinare kazao da je prošle sedmice korona registrovana kod troje djece koja su bila hospitalizovana, ali je uzrok hospitalizacije bio neki drugi problem – operacija slijepog crijeva, povreda ekstremiteta i hirurška trauma. Postojanje infekcije je utvrđeno u sklopu obrade pacijenata.

“U odnosu na ukupnu statistiku ne razlikujemo se od evropskih zemalja. Od juna je 95 djece oboljelo, od čega je oko 50 odsto njih uzrasta od 11 do 15 godina. Taj uzrast je toliko zastupljen zbog socijalnih kontakata i aktivnosti koje djeca imaju”, kazao je Radović.

On je pozvao roditelje da redovno vakcinišu djecu u skladu sa kalendarom vakcinacije. Prema njegovim riječima, samo je u prvim sedmicama marta postojao zastoj u vakcinaciji, a nakon toga je tekao nesmetao. Radović objašnjava da ako izostane vakcinacija, nastaje drugi problem – može doći do teške kliničke slike i preklapanja u ispoljavanju simptoma.

“Volio bih da se roditelji ne plaše i sprovode kalendar vakcinacije po protokolu”, poručio im je Radović.

On je objasnio da se nije mijenjao ni protokol za dojenje, podsjećajući da nije dokazana transmisija virusa sa majke na bebe. Ljekari, kako tvrdi, insistiraju da se doji, ali je odluka na roditeljima. Ukoliko se majka odluči da doji, preporučuje joj se primjenjivanje mjera lične higijene.

“Mi podržavamo i odluku o dojenju koja je negativna”, dodao je Radović.

U martu i aprilu od 6 trudnica, jedna je željela da doji, a ostale su čekale da prođe 15 dana i da im testovi na koronu budu negativni. Sada uglavnom sve majke doje.

“Dakle dojenje uvijek kada je to moguće, naravno uz odluku roditelja”, kazao je Radović.

Iz Instituta za javno zdravlje danas je saopšteno i da djeca imaju slične simptome COVID-19 kao i odrasli s tim što su često znatno blaži.

Ako vaše dijete razvije neke od simptoma u Institutu ukazuju da jako bitno telefonom zatražiti konsultaciju pedijatra.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply