Dio digitalnih udžbenika završen, uskoro predstavljanje

Ministarstvo prosjete već je uradilo dio digitalnih užbenika, koji će biti besplatna dopuna osnovnoj literaturi, a u narednih sedmicu-dvije, predstaviće ih javnosti zajedno sa kompletnim konceptom.

Crnogorski obrazovni sistem se nada redovnom početku naredne školske godine, a prema riječima ministra Damira Šehovića, spreman je za svaki scenario.

On je u intervjuu Pobjedi ocijenio da je digitalizacija sve suprotno od pasivizacije djece. Kako je naveo, Ministarstvo prosvjete nije toliko površno da djecu ostavi pred računarima i to nazove digitalizacijom.

“Digitalizacija je zapravo proces buđenja njihove mašte i kreativnosti kroz bolje i interesantnije predstavljanje gradiva. Dakle, ne smijemo imati pogrešanu percepciju digitalnog. Od digitalnog možemo da napravimo nešto u što će naša djeca bježati, a na što mi nećemo imati nikakav uticaj, ili pak nešto gdje ćemo ih spremni dočekati na način što ih nećemo pustiti da sami lutaju cyber-prostorom, već ćemo u njemu ponuditi znanje, na njima blizak način”, kazao je Šehović.

Ministarstvo prosvjete planira digitalizacijom da stavi tačku na puko reproduktivno učenje, a da u fokus stavi istinsko razumijevanje materije. Šehović je objasnio da ne može biti isto kad djetetu kažemo da nauči kako se iz sjemena razvija biljka, i kad, pored teorijskog dijela, pred sobom dobije potpuno realnu simulaciju procesa, sa preciznim objašnjenjima. Isto tako, biće mu teško da percipira ulogu i način funkcionisanja centralnog nervnog sistema, a da to jasno i tačno ne vizuelizuje. Šehović dodaje da je upravo to ono o čemu govori kada pominje digitalizaciju.

“Anesteziranje djece od stvaralačkih i kreativnih nagona, koji su produkt istinskog razumijevanja neke materije, zaista je zločin. To nećemo dozvoliti, jer se obrazovanjem bavimo suštinski, a ne formalno”, poručio je Šehvić.

Kompletan proces u vezi sa digitalnim udžbenicima isplaniran je i sprovodi se u saradnji sa M:tel-om i sa najvećim svjetskim i evropskim izdavačkim kućama Klett, Natonal Geographic, BBC, Discovery. Iz državnog budžeta neće biti potrošen ni cent za to, ali hoće za za infrastrukturno opremanje škola kojim će dočekati digitalne udžbenike.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply