Bošnjak: Prijemni nije prošlo 90 studenta od 102, svi lučonoše

Na Medicinskom fakultetu u Podgorici od 102 kandidata prijemni ispit nije položilo čak njih 90, a svi su nosioci diplome Luča, saopštila je danas u parlamentu poslanica Demokratskog fronta Branka Bošnjak.

Istakla je da niko od onih brucoša koji su položili prijemni nije odličan.

“Danas se desilo nešto nevjerovatno. Medicinski fakultet uvijek upisuju najbolji đaci, lučaši. Ove godine je bio prijemni ispit, porazni su rezultati. Od 102 kandidata 90 nije položilo prijemni ispit, a imaju Luče. Dovoljnih je troje, vrlodobro petoro i sa dobrim četvoro. Ljudi, ovo je gore od korone. Sve smo obesmislili”, kazala je ona.

Bošnjak je zbog toga pozvala ministra prosvjete da podnese ostavku i da se ukinu Luče jer su obesmišeljene.

Ona tvrdi da se u srednjim školama vrši se pritisak da se djeci daju petice da bi mogli da upisuju fakultete.

“Nemamo više znanja. Shavate li da smo utonili u rupu jednog neznanja. Na fakultetu imamo diplomirano neznanju i u srednjoj školi i. Prijemni ispit je bio iz hemije i biologije. Treba saslušanje vezano za ovo i da vidimo gdje nas vodi ovaj sistem obrazovanja koji hvalimo. Crveno svijetlo se upalilo. Oni treba nas da liječe, a 90 nije položilo ispit”, poručila je ona. “To je sramota.”

Dekan Medicinskog fakulteta Miodrag Radunović ocijenio je da rezultati prijemnog ispita iz predmeta biologija i hemija koji su polagali kandidati za upis na studijskim programima Medicina i Stomatologija, nijesu ohrabrujući. Kaže da kandidati ne treba da se obeshrabre, jer je ,,vjerovatno bilo manje učenja, nesnalaženja, stresa zbog epidemiološke situacije, ili pak, možda, loš dan”.

Radunović je objasnio da su komisije sastavljene od eminentnih profesora Prirodno-matematičkog fakulteta i Metalurško-tehnološkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, koji predaju biologiju i hemiju na Medicinskom fakultetu, formirali pitanja iz udžbenika gimnazija iz kojih su kandidati učili tokom školovanja i imali najbolje ocjene.

“Pitanja su bila koncipirana po sličnom modelu brošure Zbirka zadataka iz biologije i hemije za pripremu prijemnog ispita, Beograd 2009. godine.“, koja je do sada bila osnova njihove pripreme”, saopštio je Radunović.

Za drugi upisni rok na Medicinskom fakultetu ostalo je 48 slobodnih mjesta na studijskom programu Medicina i 17 slobodnih mjesta na studijskom programu Stomatologija. Termin drugog upisnog roka objaviće Univerziteta Crne Gore.

Radunović podsjeća da je za 22 godine postojanja, na Medicinskom fakultetu diplomiralo 574 doktora medicine, koji rade u Crnoj Gori, regionu i zemljama EU, 115 doktora stomatologije i 258 doktora farmacije

Izvor: Pobjeda

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply