Četvrtina razvoda su visokokonfliktni

Foto: Ilustracija

Od ukupnog broja razvoda u Crnoj Gori jedna četvrtina je visokokonfliktnih gdje dolazi do samostalnog starateljstva, kazala je socijalna radnica Violeta Golubović.

Ona je kazala da praksa pokazuje da roditelji većinom dijete nesvjesno stavljaju u središte postupka razvoda.

Golubović kaže da roditelji treba da vode računa kako da sačuvaju dijete od postupka razvoda i da ga, u skladu sa uzrastom, pripreme na adekvatan način. Ona navodi i da roditelji ne treba da koriste dijete kao štit u konfliktu sa drugim roditeljem ili kao sredstvo kažnjavanja drugog roditelja.

Roditelji se mogu sporazumno dogovoriti oko starateljstva, što bi kako kaže Golubović bilo najbolje, a ako ne mogu da se dogovore onda će sud donijeti odluku.

„Prema zakonskoj regulativi dijete od 12 godina može da kaže svoje mišljenje sa kojim od roditelja želi da živi nakon razvoda braka, u to je uključeno i lice za podršku. Dijete od 15 godina može da donese odluku kod kog roditelja želi da živi“, rekla je Golubović u emisiji Boje jutra na TV Vijesti.

Ona savjetuje roditeljima da na prvom mjestu uzmu u obzir najbolji interes djeteta, a na drugom mjestu da im bude razlog sukoba.

„Poželjno je da ukoliko roditelji ne mogu da nađu sporazum a žele da zaštite dijete da se obrate stručnim službama kao što su Centar za socijalni rad ili psiholog“, rekla je Golubović.

U Crnoj Gori, kako navodi, najčešće se razvode mlađi bračni parovi koji su bez puno razmišljanja ušli u brak, ali i stariji koji su u braku od 20 i više godina.

Golubović navodi da se obično razlozi razvoda za starije bračne parove vežu se za sindom „napuštenog gnijezda“ tj. kada djeca odu svojim putem, a supružnici ostanu sami i shvate da zajednički život više nema smisla.

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply