Skoro svi roditelji primijetili poboljšanja u ponašanju djeteta

Foto: Ilustracija

Skoro svi roditelji ili njih 98,2 odsto primijetili su da je ponašanje njihovog djeteta bolje ili čak mnogo bolje nakon što su oni učeštvovali u programu Roditeljstva za cjeloživotno zdravlje, kao i da su postigli cilj koji su zacrtali.

UNICEF-ova anketa, sprovedena u maju ove godine nakon završenog ciklusa Programa u pet crnogorskih opština, pokazala je i da su gotovo svi roditelji ocijenili da su vještine roditeljstva koje su stekli korisne ili veoma korisne. Anketu je popunilo 114 roditelja iz ukupno 12 grupa u pet opština, a nakon završne, 12. sesije.

Čak 99 odsto anktetiranih roditelja je kazalo da su samouvjereni ili veoma samouvjereni u vezi sa rješavanjem budućih izazova u ponašanju djece.

Da se češće ili mnogo češće na kvalitetan način igraju sa djecom nakon učešća u programu, potvrdio je 93,9 odsto roditelja.

Više od polovine roditelja (51,8 odsto) reklo je da sada mnogo rjeđe primjenjuju fizičku kaznu u odgajanju djeteta, 6,1 da to rade rjeđe, a 42,1 odsto je kazalo da je nikada nijesu ni koristili.

Tri četvrtine roditelja (75,5 odsto) izavilo je da im je program pomogao ili čak mnogo pomogao da riješe neke druge lične ili porodične probleme koji nijesu direktno vezani za dijete (brak, osjećanja uopšte).

“Svi roditelji ocijenili su kvalitet voditelja grupe (facilitatora) kao dobar, od 1 do 5, gdje je 5 najviše ocjena, prosječna ocjena bila je 4,93”, navodi se u ključnim nalazima ankete.

Oko 98 odsto roditelja smatra da je grupa u kojoj su radili bila podržavajuća, a više od tri četvrtine (77,2 odsto) da je veoma podržavajuća.

“Program nam je bio vodilja (svijetlo) u tunelu. Za mene je predstavljao mjesto gde mogu da podijelim svoje brige, strah, neizvjesnost … Nakon programa osjećala sam se da nisam sama, bila sam sigurnija, smopouzdanje i vjera da će proći raste iz dana u dan. Voditeljke programa su nam pružale svu potrebnu pomoć u prevazilaženju različitih situacija neizvjesnosti, njihova ohrabrenja davala su mi snagu da nastavimo dalje sigurnije, bolje i smjelije”, kazala je jedna mama.

Svi roditelji naveli su da bi program preporučili prijatelju ili rođaku, štaviše gotovo svi, to jest 96,5 odsto roditelja snažno preporučuju program.

“Veoma mi je bilo korisno zato jer sam mnogo više vremena provela sa djecom. Stekli smo neke nove navike ….i što sam u pojedinim situacijama veoma dobro kontrolisala i sebe i djecu, naučili smo mnogo novih stvari…zato bih ovaj program roditeljstva preporučila svima!!!”, kazala je jedna polaznica.

Gotovo svi, 95.6 odsto bi voljeli da nastave da se sastaju sa svojom grupom.

Gotovo svi roditelji (93,9 odsto) naveli su da im je nastavak programa preko interneta zbog situacije sa koronavirusom pomoglo u odnosu sa svojim djetetom, pri čemu je više od polovina odnosno 55.8% navela da je mnogo pomoglo.

“Jedna velika podrška meni kao osobi prije svega, a onda i mom odnosu sa djetetom, radovala sam se svakom času i pored situacije sa koronom odavao mi je utisak da ipak nije sve stalo, što je meni bilo izuzetno važno”, ističe jedna od polaznica.

U vrijeme korone su grupe radile online.

“Lično sam mnogo više za direktan kontakt i mislim da bi grupa bila malo “prisnija” da smo mogli nastaviti uživo. Ali svakako nije negativno uticalo na rezultate ili rad u grupi. Ispalo je bolje od očekivanja”, kazao je jedan tata.

Više od tri četvrtine roditelja u programu ne bi mijenjalo ništa. Od roditelja koji su imali sugestije, osam njih je iskazalo želju za češćim susretima ili da traju duže, pet njih je predložilo i da supružnik prođe program ili neku od radionica ili da dijete prisustvuje nekoj radionici. Troje roditelja kao preporuku je navelo da broj učesnika u grupi bude manji.

Tokom proljeća 2020. što je bio peti ciklus od kad se Program sprovodi u Crnoj Gori), realizovali su ga domovi zdravlja u Beranama, Bijelom Polju, Cetinju i Podgorici, javne predškolske ustanove u Bijelom Polju, Cetinju, Nikšiću i Podgorici („Đina Vrbica“, 2 grupe), Udruženje Roditelji (u Podgorici, 2 grupe) i Pedagoški centar Crne Gore (u Podgorici).

Udruženje Roditelji je program Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje počelo da realizuje prije 2 godine i do sada je u njihovoj organizaciji program prošlo ukupno osam grupa roditelja.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply