O čemu voditi računa pri izboru kolica za bebu

Sponzorisana objava

Izbor kolica za roditelje je veoma važan, prevashodno zbog toga što će prava odluka olakšati svakodnevicu bez obzira da li se ide u šetnju ili  na put. Zbog toga je neophodno da se dobro promisli i izračuna šta je najbolje za dijete ali i roditelje, i da se povede računa o nekoliko važnih detalja: koliko su bezbjedna, koliko koštaju, koliko su teška, gdje ćete ih držati kada ih ne koristite, koliko dugo će se upotrebljavati …

Kada birate kolica, naravno da novac igra ključnu ulogu. Kolica možete platiti od 50 do 1,200 eura. Upravo od budžeta koji ste opredijelili za te namjene, i u najvećoj mjeri zavisi šta možete da očekujete. Svakako ne znači da za pristojan novac ne možete da kupite dobra kolica.

Osnovna lagana kolica jednostavna su za kretanje i skladištenje dok ona koja imaju više funkcija mogu da se pohvale korisnim detaljima poput dodatnog prostora za odlaganje stvari, dodatnom korpom i autosjedištem.

Različite vrste kolica

Na našem tržištu postoji nekoliko osnovnih vrsta kolica:

  • Osnovna kolica;
  • Kolica sa dodacima – 2u1/3u1
  • Lagana ili kišobran kolica;
  • Kolica za blizance ili više djece različitog uzrasta.

Svi modeli imaju svoje prednosti i mane, a od potreba porodica zavisi koja će uprava vama najviše odgovarati. Ako kupite kolica sa svim dodacima i više funkcija to vjerovatno znači da će ona biti mnogo glomaznija i teža nego kišobran varijanata kolica. S druge strane, kišobran kolica ne može koristiti novorođenče i jesu pokretljivija i jednostavnija, ali nemaju dodatni prostor za odlaganje stvari.

Koliko dugo planirate da koristite kolica?

Iako ćete možda na početku platiti više novca za određene modele, mogućnost prilagođavanja kolica djetetovim fazama razvoja može vam dugoročno uštedjeti novac. Ako planirate da ista kolica koristi više djece kupujte ono što će vam dugoročno riješiti ovo pitanje.

Provjerite kako se kolica rasklapaju i savijaju? Imate na umu da ćete vjerovatno držati bebu i njene stvari kada rasklapate kolica. Mnogi modeli se rasklapaju i sklapaju jednom rukom, ali nijesu ni svi takvi preklopi jednostavni koliko zvuče.

Koliko su teška kolica? Imajte na umu da će neki proizvođači reći za kolica od 25 kilograma da su lagana, dok neki modeli mogu težiti samo 6 kilograma. To je velika razlika kada nosite bebu, stvari za bebu i kolica uz beskrajno duge stepenice.

Treba li vam više od jednih kolica? Potrebna su vam kišobran kolica za  put, ali i klasični model model za svaki dan? Za neke porodice jedna kolica jednostavno ne podmiruju sve potrebe, bez obzira kako pametno bila dizajnirana. Ako je to slučaj, razmislite o podjeli budžeta za kolica, ne ulažite samo u  jedna.

Bezbjednost kolica

Bezbjednost kolica je na prvom mjestu, baš kao i svi ostali detalji koji se tiču djece. Gotovo svi modeli kolica danas ispunjavaju osnovne bezbjednosne standarde, ali postoji nekoliko detalja koje treba uzeti u obzir prilikom izbora.

Sigurnosni pojas je sa kolicima spojen na pet mjesta je skoro pa standard danas mada neka kišobran kolica mogu imati samo tri. Ispitajte pojas detaljno da biste bili sigurni da su bezbjedni i jednostavni za spajanje.

Ispobajte kočnice. Obavezno testirajte koliko su jednostavne za korištenje i koliko ih je lako aktivirati? Da li kočnice nude sigurno zaustavljanje? Možete li lako odvojiti kočnice kada ste spremni za kretanje?

Pregledajte šarke i ivice i šupljine na kolicima. Mali prsti i nožni prsti mogu se ukliještiti u tijesnim prostorima, pa pripazite na izbočine i oštre ivice.

Ukoliko planirate da kupite kolica sa dodacima, pogledajte sigurnosne ocjene za autosjedišta i provjerite kako se pričvršćuju na kolica. Da li je to sistem koji se jednostavno koristi jednim klikom? Ima li puno kajševa ili adaptera?

Mislite i o zaštiti od sunca. Nadstrešnice su obavezne za šetnju po suncu ili kiši. Nikako ne koristite prekivače ili pelene da zaštite dijete od sunca, to može biti i veoma opasno posebno kada su velike vrućine.

Ako planirate da stavljate novorođenče u kolica, potražite modele koji nude skoro ravna leđa. Ili pronađite kolica na koja se lako kače korpe za novorođenčad, koja vam pomaže da premjestite uspavanu bebu bez drame.

Ukoliko imate nekih dilema i želite da saznate detaljne karakteristike kolica posjetite webshop butika Bambina iz Berana koji na teritoriji Crne Gore ima besplatnu dostavu.

U butiku Bambina je u toku akcija u kojoj GALA kolica možete kupiti po sniženoj cijeni, a dodatni popusti vas očekuju ukoliko se opredijelite za opciju 3u1.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply