Rekonstruisan vrtić u Beranama, do septembra još jedna jedinica

Foto: Ministarstvo prosvjete

Vrtić „Radmila Nedić“ u Beranama je rekonstruisan, a iz Ministarstva prosvjete su najavili otvaranje još jedne jedinice na jesen, i to u sklopu Univerzitetskog centra.

Ovaj vrtić rekonstruisan je uz donaciju Ambasade SAD u Crnoj Gori vrijednu 104 000 dolara. Vrtić su obišli ministar prosvjete dr Damir Šehović, ambasadorka SAD u Crnoj Gori NJ.E. Džudi Rajzing Rajnke i predsjednik opštine Berane, Dragoslav Šćekić.

Ministar prosvjete Damir Šehović kazao je da je u okviru radova na vrtiću urađen novi krovni pokrivač, fasada i zamijenjena stolarija, te će, kako navodi, zahvaljujući prijateljstvu sa SAD, djeca u Beranama boraviti u ljepšem i bezbjednijem ambijentu.

„Ovo nije jedini projekat koji radimo sa Ambasadom SAD u Beranama. Radiće se i na rekonstrukciji osnovne škole Lubnice, gdje je visina investicije 250 000, a izvođač je već izabran“, dodao je on.

Šehović je rekao da Ministarstvo prosvjete sarađuje sa Ambasadom SAD na čak 15 projekata rekonstrukcije obrazovnih objekata širom zemlje, a ukupna vrijednost donacije američkog naroda je oko 3 miliona eura, samo za obrazovne objekte.

On je najavio i novu vaspitnu jedinicu u Beranama od jeseni.

„Posvećeni smo širenju kapaciteta predškolskih ustanova, te ćemo od jeseni otvoriti još jednu vaspitnu jedinicu koja će biti smještena u prostorijama Univerzitetskog centra, jer je postojeći vrtić jedina vaspitna jedinica u gradu“, kazao je Šehović.

Ministar se osvrnuo i na strateški važnu investiciju u Beranama – izgradnju novog vrtića u saradnji sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope (CEB), za koji su već opredjeljena sredstva u visini od 1,5 milion eura, te zahvalio Opštini Berane na ustupljenoj lokaciji za izgradnju vrtića.

Ambasadorka Rajzing Rajnke kazala je da je zadovoljna zbog realizacije projekta rekonstrukcije vrtića „Radmila Nedić“, te saradnje sa Ministarstvom prosvjete i Opštinom Berane.

„Ambasada SAD je zadovoljna što djeca u beranskom vrtiću sada imaju bolje uslove, moderan vrtić u kojem će moći da uživaju. Fondovi koje smo koristili za renoviranje Vrtića dolaze od Komande američkih snaga za Evropu (United States European Command – US-EUCOM), koja podržava projekte ne samo u obrazovanju, već i u zdravstvu i u oblasti podrške osobama sa invaliditetom “, rekla je ona.

Predsjednik Opštine Dragoslav Šćekić istakao je da ovaj projekat ima poseban značaj za Berane i zahvalio na donaciji.

„Ovo je prilika da se pokaže jedno iskreno prijateljstvo, na čemu sam zahvalan, jer ovo nije jedini projekat koji je u opštini Berane realizovan uz pomoć Ambasade SAD“, kazao je on.

Šćekić je zadovoljan i zbog planirane izgradnje vrtića u Beranama.

„To pokazuje da u Beranama ima prostora za razvoj i da zajedno treba da uradimo sve kako bismo sačuvali stanovništvo ovdje i stvorili bolje uslove za život“, zaključio je on.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply