U Centru za autizam se povećava broj pacijenata, a fali kadra

U Centru za autizam, razvojne smetnje i dječiju psihijatriju „Ognjen Rakočević“ povećava se broj pacijenata, dok se ta ustanova ujedno suočava i sa nedostatkom stručnog kadra, posebno logopeda.

Centar trenutno zapošljava osam psihologa, tri logopeda i jednog oligofrenologa.

Roditeli čija djeca koriste usluge Centra ukazuju da su tretmani nedovoljni od samog početka rada, a da su dodatno skraćeni sa sat na pola sata kao i da zbog nedostatka kadra moraju plaćati logopede privatno. Djeca sa autizmom tretmane od pola sata imaju tri puta sedmično.

Direktor te ustanove, doktor Ivan Krgović kazao je da je broj prepoznatih poremećaja, bilo da su u pitanju autizam, mješoviti razvojni poremećaj ili disfazija značajno veći nego ranije, a da se oni trude da se djeci rasporede tretmani.

“Gledali smo da to bude neki optimalan odnos, u smislu broja i trajanja tretmana, i da negdje ispunimo te povećane zahtjeve, da bi nekako napravili jedan balans, a da opet ne štetimo kvalitetu“, kazao je on u Bojama jutra TV Vijesti.

Krgović smatra da dnevni centri, kojih u Crnoj Gori ima 13, treba donekle preuzmu pacijente Centra za razvojnim problemima.

„Takav je trend u svijetu, da u lokalnoj zajednici se dobijaju te usluge, da ne moraju ljudi da putuju kao što je to slučaj kod nas pa da idu do Podgorice na tretmane. Dnevni centri polako, ali sigurno preuzimaju dio posla”, naveo je on.

Djecu iz Crne Gore, kada konkretan problem to zahtijeva, upućuju u Institut za patologiju govora i eksperimentalnu fonetiku u Beogradu, koji je privatni institut. Krgović dodaje da u tom Institutu radi 48 stalno zaposlenih logopeda i veliki broj onih koji volontiraju.

Pored Instituta, djeca se šalju u Zavod u Lipovici, gdje 2 sedmice imaju obezbijeđen smještaj i tretmane.

Roditelji čija djeca su korisnici Centra za autizam “Ognjen Rakočević” ukazuju i na problem sa zakazivanjem jer prednost imaju pacijenti zakazani preko izabranog pedijatra pa oni tako gube termine.

Doktor Krgović pojašnjava da postoji centralno zakazivanje preko izabranog pedijatra, gdje pedijatar može direktno da uputi dijete u Centar, i izda višekratne upute  na 3 do 6 mjeseci.

Cilj tih višekratnih uputa je da defektolog može da planira i interno zakazuje slobodne termine, posebno u situacijama kada dijete treba naredni put da se javi na tretman.

“Pošto je veliki pritisak i velika potreba, pedijatri zakažu veliki broj tretmana i ispune čitavo predviđeno radno vrijeme sa 13 nekih tretmana koliko je maksimalno po logopedu i mi smo prinuđeni da otkazujemo“, pojasnio je Krgović.

On kaže da je dobio obećanja od nadležnih da će tak sistem zakazivanja prilagoditi i da će i ti interni termini biti prepoznati u sistemu, tako bi se izbjeglo preklapanje, pa samim tim i otkazivanje. Očekuje daće taj problem biti riješen u toku sledeće sedmice.

Na evidenciji Centra za autizam i razvojne smetnje trenutno ima 165 djece sa dijagnozom autizma.

„Od tih nekih 5.300 otvorenih kartona kod nas, od početka mog dolaska sa dijagnozom autizma bilo je 105 djece. Otprilike sa tih nekih 10 do 20 novih dijagnoza mjesečno mi sada imamo 165 djece sa tom dijagnozom“, kazao je Krgović.

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply