Igračkoteka i Razvojni centar u Nikšiću obilježava godinu dana učenja i druženja

Nikšićka Igračkoteka i Razvojni centar Udruženja Roditelji, u junu obilježava godinu dana od otvaranja i početka rada, u toku koje su mališani od dvije do 15 godina, poput njihovih vršnjaka u Podgorici, uživali u besplatnim edukativnim sadržajima i iznajmljivali igračke.

Zbog situacije izazvane COVID-19 proslava rođendana je odložena za jesen i početak nove školske godine, kako bi uz igru i zabavu sa djecom i roditeljima proslavili ostvarene rezultate. Igračkoteka je nakon dvomjesečne pauze nastavila da radi i u drugu godinu rada je ušla sa novim idejama i aktivnostima.

“Ponosni smo na ostvarene rezultate, koji pokazuju važnost ovakvog servisa kao i to da je zaista neophodna ovakva vrsta stimulacije i podrške porodicama”, kazala je koordinatorka Igračkoteke i Razvojnog centra, Mirjana Pejović Bojanić.

Od početka rada organizovano je 82 kreativno-edukativnih radionica koje je realizovalo preko 70 radioničara – volontera. U Biblioteku igračaka učlanile su se 74 porodice. Biblioteka trenutno u svom fondu ima 395 igračaka koje su u toku prve godine bile iznajmljene 440 puta. U okviru Razvojnog centra, osim besplatnih radionica, organizuje se i pomoć u učenju za djecu iz socijalno ugroženih porodica. U okviru ovog programa 30 volontera pruža podršku u učenju za 36 učenika.

Udruženje Roditelji je prvi put u Nikšiću organizovalo i humanitarna akcija “Podijelimo, jer zajedno možemo više” u toku koje je školskim priborom opremljeno 27 porodica, odnosno 50 djece.

Biblioteke igračaka i Razvojni centar u Nikšiću i Podgorici su mjesta gdje roditelji i staratelji mogu besplatno da iznajme neku od didaktičkih igračaka, ali i da učestvuju u besplatnim tematskim radionicama i predavanjima. Udruženje Roditelji u ovom centru organizuje  i podršku koja je  primarno namijenjena djeci iz socijalno ugroženih porodica, u cilju osnaživanja sa fokusom na obrazovanje.

Udruženje Roditelji je otvorilo Igračkoteku i Razvojni centar u Nikšiću uz podršku Osnovne škole „Luka Simonović“ čiji je školski odbor, zajedno sa upravom, u decembru 2017. godine odlučio da dvije prostorije ustupi na korišćenje, za te namjene. Dvije godine nakon toga, u junu 2019. godine, otvorena je Igračkoteka zahvaljujući velikom broju donatora.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply