Zbog čega trudnice ne podnose određenu hranu

Trudnoća pravi tijelu različite peripetije  – otečene zglobove, bolne kukove i leđa, osjetljive grudi…  ali bi se među najokrutnijim promjenama mogla smatrati preosjetljivost na hranu, i gađenje prema određenoj vrsti, koja je do tada bila omiljena.

Oko 50 posto trudnica doživi neku vrstu averzije prema hrani tokom trudnoće, obično u toku prva tri mjeseca.

Ljekari objašnjavaju da je to u korelaciji s rastom, vrhuncem i padom hormona trudnoće humanog korionskog gonadotropina (HCG).

Ipak neke žene imaju averziju prema nekoj hrani tokom cijele trudnoće – pa čak i poslije.

Trudnoća može godinama mijenjati sklonost žene prema određenoj hrani, a ponekad i na neodređeno vrijeme.

Iako averzija prema hrani može pogoditi svaku buduću majku, studija iz 2015. u časopisu Physiology & Behavior sugeriše da žene koje nose dječake češće doživljavaju gađenje prema određenoj vrsti jela i namirnica.

Teorija je da su muški embrioni osjetljiviji od ženskih, tako da je osjećaj za potencijalno opasnu hranu način da se zaštite rizičniji fetusi ali za to nema definitivne naučne osnove. Ljekari objašnjavaju da, kada bi se tijelo protivilo poznatim opasnostima za dijete, svi bi iskusili odbojnost prema alkoholu ili duvanu.

Najčešće averzije hrane uključuju piletinu i crveno meso, a slijede ribe i jaja, pržena hrana i skrobna hrana poput bijele riže ili kokica,i najvjerovatnije je miris glavni krivac za gađenje. Žene koje imaju odlično razvijeno čulo mirisa prije trudnoće, mogu biti sklonije averziji prema hrani.

Hormonalnski talasi koje doživljavaju tokom trudnoće mogu pojačati osjećaj za miris, koji snažno utiče na preferencije u hrani i izazivanje svih osjećaja mučnine, pa i povraćanje. Osim mirisa, hrana koja je teže probavljiva, kao što su meso i prženija mogu biti odbojni.

Većina averzija, u većini slučajeva, neće uzrokovati nikakvu štetu i proći će nakon trudnoće.

Elizabeth Somer, autorka knjige Nutricionizam za zdravu trudnoću poručuje trudnicama da ne brinu o tome što trenutno ne vole kafu ili piletinu, već da se ono što im smeta zamijene drugim namirnicama, koje su zdrave.

Njeni savjeti su sljedeći:

  • Nastavi da uzimaš vitamine;
  • Odluči se za povrće blagog ukusa;
  • Izmiješaj bijeli ili slatki krompir, jedi grašak, pire od mahunarki i izbjegavaj jače mirisna povrća, poput brokule i karfiola;
  • Jedi hladna predjela.
  • Uživaj u sendviču ili salati od tjestenine umjesto večere.
  • Topla hrana je više aromatična i može izazvati više mučnine i odbojnosti.
  • Ako ne možeš da jedeš meso, okreni se jajima, pasulju, orašastim plodovima, oraščićima, siru s malo masnoće, grčkom jogurtu.

Izvor: MissMama

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply