Šehović: Vrtić je prilika koju ne bi trebalo propustiti

Ministar prosvjete Damir Šehović, u pismu koje je uputio roditeljima povodom upisa djece u predškolske ustanove koji je u toku, kazao je da je vrtić prilika koju ne bi trebalo propustiti.

On je rekao da je roditeljstvo ispunjenost, zadovoljstvo, sreća, ali i najveći izazov i odgovornost, i da su roditelji i staratelji ti koji oblikuju dijete, postavljaju mu osnove za budućnost u smislu izgradnje ličnosti, odnosa s drugim ljudima, te motiva za postignuće.

“Oni su „prvi učitelji svog djeteta“. Zbog toga što upućuju, poučavaju i usmjeravaju na vrijednosti”, rekao je ministar.

To ih, kako je rekao, neminovno stavlja pred velika pitanja u vezi s time kako prave vrijednosti prenijeti mlađima te kako im na najbolji način omogućiti da se razvijaju. Prema njegovim riječima, u ovom procesu važno je nasljeđe, još važniji uticaj sredine, ali presudna je njihova međusobna interakcija, čime se postiže puni razvoj djetetovih potencijala i sposobnosti.

“Ključ emocionalne sigurnosti jeste u toplini doma, gdje su najmlađi okruženi, kako je prirodno i poželjno, velikom pažnjom. Oni su polazište i motiv svojim roditeljima i starateljima, u kojima imaju oslonac kome će se stalno vraćati i zbog koga će kasnije imati izgrađen osjećaj sigurnosti. Znaju i znaće da su voljeni i da su nekome prvi u životu”, kazao je ministar.

Porodica stoga jeste, navodi on, primarni, ali istovremeno i uzan društveni okvir za razvoj djeteta.

“Upravo zato rano učenje i predškolsko vaspitanje obezbjeđuju aktivno učešće djeteta u zajednici sličnoj njemu. Osamostaljivanje, privikavanje na različite ambijente, rješavanje konflikata, igra u grupi… sve su to ključni razvojni faktori, koji bivaju na najbolji način usvojeni u predškolskim ustanovama”, kaže ministar.

Prema njegovim riječima, nezamjenljive su pouke koje djeci poklanja rad i odrastanje u predškolskim ustanovama: kako da razumiju da su vani jednaki s ostalim drugarima; kako da prihvate da će u nečemu biti najbolji, a u nečemu ipak ne, te da je to potpuno u redu; kako da osnaže sebe tako što će naći način da iskažu svoj stav i kažu svoje mišljenje drugima.

Ministar je kazao da institucionalni pristup razvoju djeteta obezbjeđuje neophodan balans i ujednačen, stručan, strukturisan, ciljan, uzrasno primjeren pristup svim razvojnim segmentima: intelektualnoj, socijalnoj i emocionalnoj zrelosti.

Razumljiv je, kaže Šehović, mogući zazor roditelja i djeteta od nove sredine za dijete.

“Ipak, ono će nekad morati izaći u svijet i svoje potrebe suočiti s istim takvim potrebama drugih ljudi. A ako ovakvu vrstu unutrašnjeg konflikta ne nauči da prevaziđe, javiće se problemi. Drugim riječima, za najmlađe nije uvijek najbolje ono što im je najugodnije. Svi, pa i mi odrasli, rastemo i unapređujemo se upravo izlaskom iz zone komfora. Jer, većini nas najugodnije je da, ni privatno ni poslovno, ne pravimo bilo kakve rizike. Najugodnije je da ne unosimo bilo kakvu promjenu u: ishranu, dnevnu rutinu, način života, izbor ljudi kojima smo okruženi. Najugodnije… ali ne i najbolje”, naveo je ministar.

On je kazao da zajedno treba da gradimo ličnosti koje spoljni svijet gledaju kao šansu.

“A to radimo od najmlađih dana tako što ćemo dijete, kroz njegov boravak u predškolskoj ustanovi, naučiti da novi ambijent nije uvijek prijetnja, već i prilika: da se ljepše igra, da se steknu prijatelji, da se nešto novo nauči. Izgrađujmo ličnost djeteta zajedno, udruženi u ovoj plemenitoj misiji koja će biti podrška vama, roditeljima – da znate da ste podigli zrelu, zdravu i srećnu osobu. Time će biti obezbijeđena i sigurnost društva – da s ovako osnaženim i razvijenim ličnostima, usmjerenim na prave vrijednosti, može da računa na budućnost”, poručio je Šehović roditeljima a djeci poželio srećan polazak u vrtić.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply