Od ponedjeljka ne važi pravo roditeljima na plaćeno odsustvo

Nacionalno koorinaciono tijelo odlučilo je da od ponedjeljka, 8. juna prestane da važi pravo na plaćeno odsustvo sa posla roditeljima djece starosti do 11. godina zbog prekida obrazovno-vaspitnog rada u školama iako taj prekid traje do završetka školske godine odnosno do petka, 12. juna.

“Odlučeno je da od ponedjeljka, 8. juna 2020, prestaje da važi i mjera kojom je tokom prekida obrazovno-vaspitnog rada u javnim i privatnim obrazovno-vaspitnim ustanovama jednom od roditelja, staratelja, hranitelja ili usvojitelja, ili samohranom roditelju djeteta koje nije starije od 11 godina života bilo obezbjeđeno pravo na plaćeno odsustvo sa rada, osim zaposlenima u određenim organima od posebnog značaja”, navodi se u saopštenju Vlade nakon sjednice NKT-a.

Roditeljima čija djeca idu u vrtiće, poslodavci su od ove sedmice mogli da traže da se vrate na posao. Za ostvarivanje ovog prava bilo je potrebno dostaviti izvod iz matične knjige djeteta i dokaz da drugi roditelj radi odnosno da ne koristi plaćeno odsustvo.

Ova odredba uvedena je 13. marta kao dio privremenih mjera u cilju sprječavanja širenja koronavirusa.

 

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply