Državni vrtići danas počinju sa radom

Foto: Ilustracija

Javne predškolske ustanove u Crnoj Gori danas počinju sa radom, nakon što su bile zatvorene zbog epidemije koronavirusa.

Iz Ministarstva prosvjete kazali su da će u funkciji biti sve javne vaspitne jedinice koje su bile i prije stupanja na snagu privremenih mjera, ali da će rad biti organizovan tako da se poštuju preporuke nadležnih zdravstvenih ustanova.

One se, kako su objasnili, odnose kako na organizaciju ulaska i izlaska iz objekta i prostorija, tako i na organizaciju samog rada sa djecom, kao i na mjere predostrožnosti kod osoblja, roditelja i djece.

“Biće instalirani dozatori sa dezinfekcionim sredstvima, strogo će se voditi računa o higijeni ruku, ali i kontrolisati ulazak i izlazak iz vrtića”, navodi se u saopštenju.

Kako su dodali iz Ministarstva, dijete će prije ulaska u učionicu prati ruke, osoblje će poštovati mjere obavezne dezinfekcije ruku, dok će se dodirne površine dezinfikovati više puta dnevno.

Iz Ministarstva su kazali da je pri dolasku u vrtić potrebno da u pratnji jednog djeteta bude samo jedna odrasla osoba, a ispred ulaza u ustanovu, prilikom ulaska i izlaska, kao i u ustanovi, svim osobama se savjetuje da drže fizičku distancu.

Roditelji su, kako su naveli iz Ministarstva, dužni da izmjere tjelesnu temperaturu djetetu prije dolaska u vrtić i u slučaju povišene temperature ne smiju da dovode dijete u ustanovu.

“Ukoliko i sami imaju simptome respiratorne bolesti, ako im je izrečena mjera samoizolacije, ili pak imaju saznanja da su zaraženi, ili bili u kontaktu sa osobom oboljelom od COVID-19, roditelji ne dolaze u pratnji djeteta. Isto važi i za zaposlene”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će sve eventualne dodatne detalje obezbijediti predškolske ustanove, a Ministarstvo prosvjete će kao i do sada, sa IJZ-om nadgledati i usmjeravati čitav proces.

Privatne predškolske ustanove počele su da rade u ponedjeljak.

Izvor: Mina

Leave a Reply