Samohrani roditelji sjutra o tome zašto je važno imati plan B

Samohrani roditelji treba da imaju plan B za hitne i one situacije kada ne mogu stići da završe određenu obavezu, a zašto je to važno imaće priliku da razgovaraju na novom okupljanju Grupe za podršku jednoroditeljskim porodicama u Podgorici, u četvrtak 4. juna.

Neminovno je da će jedan od roditelja imati poslovne obaveze, možda će morati da otputuje na dan ili dva, i to se ne smatra zanemarivanjem niti ostavljanjem djeteta sve dok se obezbjeđuje adekvatna briga i nadzor. S druge strane, ukoliko su bivši partneri u dobrim odnosima, može zamoliti za pomoć i drugog roditelja.

Tokom dva sata, koliko traje okupljanje, roditelji će moći da podijele svoja iskustva, dobiju podršku, ali i sami budu podrška drugim roditeljima.

Tim za podršku i pomoć jednoroditeljskim porodicama na raspolaganju je svim roditeljima koji imaju nedoumice ili probleme u toku i nakon razvoda braka. Pozivaju roditelje da dođu u četvrtak u 18 sati u prostorije udruženja Roditelji (Vuka Karadžića 2/3) gdje će, osim vršnjačke podrške, moći da dobiju i besplatan pravni savjet od advokata kao i psihološku podršku.

Roditelji koji nijesu iz Podgorice pravni savjet toga dana mogu dobiti putem besplatne SOS Roditeljske linije pozivom na broj 080 888 888 u periodu od 18 do 20 sati.

Za sva ostala pitanja SOS Roditeljska linija je dostupna svakog radnog dana od 9 do 17 sati.

Udruženje Roditelji sprovodi projekat Psihološka i pravna podrška samohranim roditeljima i jačanje grupe za samopomoć, čiji je cilj zaštita prava djece kroz podizanje svijesti građana o medijaciji kao najboljem modelu za rješavanje brakorazvodnih sporova, koji finansira Ministarstvo pravde.

Odgovore na brojna pitanja koja se tiču razvoda roditelji mogu pronaći u Vodič Procedure u razvodu i izazovi samohranog roditeljstva 2019 (6 downloads) , koji je udruženje Roditelji objavilo prošle godine.

Leave a Reply