U COVID porodilištu rođeno 18 beba, nijedna pozitivna na koronu

U posljednja dva mjeseca, od kada je u Crnoj Gori proglašena epidemija novog korona virusa, u COVID porodilištu u privatnoj bolnici Codra u Podgorici rođeno je 18 beba, od kojih nijedna nije bila pozitivna.

Porodilište koje je bilo namijenjeno za porodilje za koje se sumnjalo da su pozitivne na koronavirus odnosno bile su pozitivne ili su imale slične simptome, a dovođene su po posebnoj proceduri, u pratnji policije.

O njima se u Codri prvenstveno brinuo ginekolog Igor Gogić sa svojim timom, koji tvrdi da se njihov radni dan mnogo ne razlikuje od onoga u redovnim uslovima.

Iako su bili organizovani ambulanta i stacionar, nije bilo zaraženih trudnica koje su održavale trudnoću u bolnici.

Jedna od pacijentkinja iz Tuzi, koja je bila u 13. sedmici trudnoće i bila je pozitivna na virus mirovala je kod kuće uz svakodnevnu telefonsku konsultaciju s doktorom, čiji je inače pacijet.

“Pošto je sve bilo u redu, nije dolazila kod nas. Ona je preležala COVID-19 i sada je, hvala Bogu, sve u redu i sa njom i plodom”, rekao je Gogić.

Prvi porođaj obavljen je 6. aprila. Tada je porođena trudnica iz Bara koja je bila pozitivna na korona virus, dok kod bebe on nije utvrđen.

Porođaj je urađen carskim rezom, jer je i prethodni kod te pacijentkinje bio takav.Beba nije bila pozitivna na korona virus.

“Oprema koju smo koristili bila je adekvatna za zaštitu, a angažovani su, uz mene, bili kolega ginekolog i anesteziološka ekipa. Takođe, treba istaći i ulogu babica koje su podnijele veliko breme u realizaciji ovog projekta koji je za sve nas, naravno, bio nešto novo”, ukazuje Gogić.

Taj prvi porođaj ujedno i jedini za sada potvrđeni slučaj korona virusa kod trudnice. Ostali su, kaže Gogić, bile žene iz izolacije koje su u užoj porodici imale zaražene članove, trudnice iz karantinskih područja i one kod kojih je na osnovu simptoma epidemiolog posumnjao da mogu biti pozitivne na infekciju.

Uzorci koje su uzimali trudnicama na licu mjesta potvrđivali su da su sve bile negativne. S obzirom na to da su rezultati stizali dan kasnije oprez je bio povećan. Sve trudnice iz karantinske regije Tuzi unaprijed su uzorkovali i sve su bile negativne.

Jedna od 18 trudnica koja se porodila u COVID porodilištu je D.Š. iz Tuzi. Ona je na svoj treći porođaj došla iz karantina, a za Vikend novine je ispričala da, uprkos cijeloj situaciji izazvanoj korona virusom, ima pozitivno iskustvo sa porođajem.

“Nije mi bilo svejedno. Kako se termin porođaja bližio, postajala sam sve više nervozna jer sam se plašila šta će biti sa mnom i bebom i kako će sve proteći. U sekundi mi je sto pitanja prolazilo kroz glavu, ali hvala Bogu i dobrom timu ljekara i babica, sve je prošlo kako treba”, navodi ona.

S obzirom na to da je živjela u karantinskom području, ona je bila na spisku trudnica čiji je porođaj planiran u Codri. Sa doktorom je počela da komunicira par dana prije porođaja, nakon čega je testirana na koronu. U bolnici se prvi put srela sa doktorima i medicinskim osobljem koji su je porodili, a pozitivna atmosfera pomogla joj je da, kako ističe, ne misli na epidemiju.

“Iako im se vidio umor u očima, doktori i medicinsko osoblje su nas dočekivali s osmijehom na licu. U trenutku porođaja i tokom boravka u bolnici, u kojoj sam ostala 24 sata, nijesam znala šta se dešava van vrata ustanove. Svi su bili ljubazni i gostoprimljivi, pa nijesam imala osjećaj da ima ikakvog karantina, kao ni da virus uopšte postoji, na čemu sam neizmjerno zahvalna”, navodi ona.

IZvor: CDM

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply